Suriye'de iç savaş

Mistura Şam’dan sonra Tahran’da

Suriye krizine çözüm bulma iddiasıyla başlatılan Cenevre görüşmelerinin ikinci turuna bir gün kala BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Tahran'ı ziyaret etti.

Abdüllahiyan, İran’ın Suriye’de siyasi bir çözüme yaklaşıldığından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

13 nisan’da cenevre görüşmelerinin ikinci turunu başlatacak bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, tahran’ı ziyaret etti. ürdün, lübnan ve şam’dan sonra tahran’a gelen de mistura, iran dışişleri bakanı yardımcısı hüseyin abdullahiyan ile bir araya geldi. iran haber ajansı irna’ya göre abdüllahiyan, iran’ın suriye’de siyasi bir çözüme yaklaşıldığından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

kırılgan ateşkesin sürdüğü suriye’de ihlallerin artmasından dolayı endişelerini de mistura’ya ileten abdüllahiyan, bunun siyasi çözüm sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

"bizim en büyük endişelerimizden biri, silahlı grupların son günlerde artan faaliyetleri ve ateşkes ihlalleri."

şam ve tahran'ın yanı sıra ankara'yı ve riyad'ı da ziyaret edeceğini açıklayan mistura, kısıtlı zamandan dolayı türk yetkililerle ankara'da değil avrupa'da görüşeceğini söylemişti.

iran, suriye’de 5 yıl önce barışçıl protestoların silahlı çatışmalara dönüşmesiyle başlayan iç savaşta rejimi destekledi. siyasi bir çözümü desteklediğini söyleyen iran, esed’e silah ve mühimmat desteğine rağmen rejimin çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığında suriye’ye binlerce şii milis gönderdi.

iran suriye'de siyasi çözüm ile ilgili dört maddelik bir inisiyatifi ortaya koymmuştu. tahran, esed'in yerinde kalmasını sağlamak için muhaliflerinin ısrar ettikleri 'tam yetkili' geçiş yönetimi yerine ulusal birlik hükümeti önermişti.

suriye’de yüzlerce askerinin ölmesine rağmen, savaşan güçlerinin olmadığını iddia eden iran suriye’deki askeri unsurlarının danışman olarak görev yaptıklarını öne sürüyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;