MİT

MİT teklifi kabul edildi

Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) yeni yetkiler tanıyan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kabul edildi. MİT'e tutuklu ve hükümlülerle görüşme yetkisi tanıyan yasayla istihbaratın denetlenmesi için Meclis'te komisyon kurulacak.

Konular: MİT, Türkiye

hükümetin yerel seçimler öncesinde gündemine aldığı ancak meclis'teki görüşmelerini seçim sonrasına bıraktığı mit kanun teklifi meclis genel kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

yasa, mit'in yetkilerini genişletiyor.

tutuklu-hükümlülerle görüşme

yeni yetkiler arasında, mit mensuplarının görevlerini yaparken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle görüşmesi ve görüşme yaptırabilmesi de yer alıyor.

mit’in görevinin gereği olarak terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilmesi sağlanıyor. 

istihbarata denetim 
yeni yasa, istihbarat faaliyetlerine de meclis denetimi getiriyor. bu amaçla meclis'te ‘güvenlik ve istihbarat komisyonu’ kurulacak. çalışmalarını gizli yürütecek komisyonda, elde edilen bilgiler ‘sır’ olacak. komisyon, mit’in yanı sıra, emniyet genel müdürlüğü, jandarma genel komutanlığı, mali suçları araştırma kurulu başkanlığı’nın görevlerine ilişkin olarak çalışacak. bu kurumların faaliyetleriyle ilgili üç kurum; içişleri bakanlığı, maliye bakanlığı ve mit müsteşarlığı yıllık raporlar hazırlayacak ve başbakanlığa gönderecek. başbakanlık da bu raporlar üzerinden yıllık rapor hazırlayacak. raporlar, mart ayı içinde güvenlik ve istihbarat komisyonu'na sunulacak. kurulacak komisyon da, incelemelerini ve görüşmelerini, rapor kendisine geldikten sonra 90 gün içinde tamamlayacak ve hazırlayacağı raporu tbmm başkanlığına sunacak.
mit müsteşarı'nın soruşturulması 
yasa, mit müsteşarı'nın soruşturulması ve yargılanmasını da yeniden düzenliyor. müsteşar hakkında genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili soruşturma usûllerinin bazıları uygulanacak. yargılamayı ise yargıtay'ın ilgili dairesi yapacak. 
casusluk suçunda her türlü belgeye ulaşabilecek
mit, türk ceza kanunu’nun  "devletin güvenliğine karşı suçlar", "anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar", "milli savunmaya karşı suçlar", "devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk" başlıklı maddelerinde yer alan suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilecek, bunlardan örnek alabilecek. 17 aralık operasyonundan sonra hükümet ile cemaat arasında başlayan kavgada, hükümetin gülen cemaati'ne yönelik en önemli suçlaması ‘casusluk’ oldu.
kimliklerini değiştirebilecek
mit, istihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilecek, kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilecek, tüzel kişilikler kurabilecek. kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçler hazırlayabilecek, değiştirilebilecek, kullanılabilecek.
yabancıların ülkeye giriş, çıkışları; vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.
telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.
yabancı unsurların ülkenin ve vatandaşların iletişim güvenliğini tehdit eden faaliyetlerinin engellenmesine yönelik çalışmalar yapabilecek, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte bulunabilecek.
yalan makinesi
mit'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinesi uygulaması dahil, test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek.
mit mensupları görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görüşmeler yaptırabilecek, görevi gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.
ankesörlü telefonlar dinlenebilecek
önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla, mit müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurtdışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve mit mensuplarının, mit'te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, sinyal bilgileri değerlendirilebilecek ve kayda alınabilecek.
mit belgesi çalana 10 yıla kadar hapis
mit'in görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bunları yok eden kişiye dört yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.
mit mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile mit mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlar, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
kaynak: al jazeera, anadolu ajansı
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;