Mısır

Mübarek: Ülkeyi ele geçirme planlarını boşa çıkardık

Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, göreve geldiğinde "siyasal İslami" akımların Mısır yönetimini ele geçirme planlarını boşa çıkardıklarını söyledi.

Konular: Ortadoğu
Hüsnü Mübarek 2011 yılın ayaklanmalarında meydanlarda protestocuları öldürmekle suçlandı. [Fotoğraf: AP]

mübarek, "sada beled" isimli bir televizyon kanalında sina yarımadası'nın geri alınmasının yıldönümü münasebetiyle yayınlanan bir programa telefon bağlantısıyla katıldı.

mübarek, "6 ekim 1981'de eski cumhurbaşkanı enver sedat hain bir suikaste kurban gitti. ben o vakit cumhurbaşkanı yardımcısıydım. mısır tüm topraklarını geri almamıştı. o vakit çok büyük bir mesuliyetin altına girdiğimi hissettim. hızlı hareket etmemiz ve ve siyasal islami akımlardan önce ülkede hakimiyeti sağlamamız gerekiyordu" dedi.

kahire'deki meadi askeri hastanesi'nden programa katılan mübarek, "hamdolsun onların ülkeyi ele geçirme planlarını boşa çıkardık. onlar sedat'ı öldürmeyi değil ülke yönetimini ele geçirmeyi amaçlıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

“halk sisi’nin arkasında durmalı”

mısır'ın mevcut durumuyla ilgili de yorumda bulunan mübarek, "cumhurbaşkanı abdulfettah sisi'nin bilgi ve deneyimine güveniyorum ancak mısır'ın bu dönemi aşması için halkın da ona destek olması gerekiyor" yorumunu yaptı. 

ordu ile sisi'nin ulusal egemenlik ve vatan toprağının kutsallığının ne anlama geldiğini bildiklerini söyleyen mübarek, "herkes mısır'ın büyük ve mihver ülke olduğunu bilmelidir. onu yönetmek büyük sorumluluk gerektiren bir iştir. cumhurbaşkanı'nın ülke geleceğini ilgilendiren kararlar alabilmesi için halkın onun arkasında durması gerekir" diye konuştu.

mübarek, mısır'ın ulusal güvenliğinin bölgede yaşanan olaylarla bağlantılı olduğunu belirterek, mısır'ın böyle hassas bir dönemde bölgedeki dostlarına sırtını dönmemesi gerektiğini ifade etti. 

mısır ile israil arasında 1979'da imzalanan barış anlaşmasıyla israil, taba bölgesi hariç tüm sina topraklarından çekilmişti. israil 1989'da bu bölgeyi de terk etmişti. 

mübarek'e ceza yok

mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan hüsnü mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almadı. dönemin içişleri bakanı habib adli ve altı yardımcısı da beraat etti. mahkeme hüsnü mübarek hakkında 'israil'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. mahkeme söz konusu paranın, satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını belirtti. 

mahkeme mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davada ise zamanaşımından dolayı davanın düşürülmesine ve dolayısıyla mübarek'in beraatine karar verdi.

mahkeme mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. mahkeme bu suçlamadan dolayı mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.

mısır başsavcısı, mahkemenin devrik cumhurbaşkanı hüsnü mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiği yetkisizlik kararı ve dönemin içişleri bakanı habib adli hakkında ise verdiği beraat kararına itiraz ederek, kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.

mısır'da 3 temmuz darbesinin ardından aralarında gazetecilerin, çocukların da olduğu yüzlerce kişi ağır hapis cezalarına ve idama mahkûm edilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;