Mısır'da darbe dönemi

Mübarek'in duruşması ertelendi

Mısır'da Kahire Ceza Mahkemesi, devrik cumhurbaşkanı Mübarek'in yargılandığı, devrim sırasında göstericilerin öldürülmesi davasında karar duruşmasını 29 Kasım'a erteledi. Hakim sebep olarak incelenecek evrakların çokluğunu gösterdi.

Mübarek mahkeme salonuna sedyede getirildi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

hüsnü mübarek'in mısır'da devrim sırasında 900 göstericinin öldürülmesi ile ilgili yargılandığı davanın karar duruşması 29 kasım'a kadar ertelendi. aynı davada hüsnü mübarek’in iki oğlu, mübarek’in döneminde içişleri bakanı habib adli ve altı yardımcısı da yargılanıyor.

mahkemede sıradışı tanıtım videosu

mahkeme başkanı, oturuma başlarken davanın belgelerinin 160 bini geçtiğini ve bunun mısır yargı tarihinde rekor bir sayı olduğunu belirtti ve belgelerin nasıl çalışıldığına dair hazırlanan bir tanıtım videosunu mahkeme salonunda izletti. mahkeme başkanı bunu halkın ve yargılananların gönüllerinin rahat olması için yaptığını söyledi.

al jazeera muhabiri abdulfettah fayed, yaklaşık 15 dakikalık belgesel tarzındaki videonun, mahkemenin üstüne düşeni fazlasıyla yaptığı imajı vermek için hazırlandığını ve bunun sıradışı bir uygulama olduğunu belirtti. 

sıkı güvenlik önlemleri

mübarek’in davasında kararını açıklamak üzere kahire polis akademisi'nde görülen duruşma için bölgede sıkı güvenlik önlemleri alındı.

28 ocak 2011 halk ayaklanması sırasında protestocu öldürmek, yolsuzluk ve makamını suiistimal etmekle suçlanan mübarek’in destekçileri de mahkemenin önünde serbest bırakılması için slogan attı.

ölen protestocuların yakınları da mahkeme çevresindeydi.

mübarek’e müebbet hapis

mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski içişleri bakanı habib adli, 2 haziran 2012’de ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilmişti. ancak ocak 2013’ta temyiz mahkemesine yapılan itirazın kabul edilmesi ardından mübarek’e yeni bir yargılanma hakkı tanındı.

mübarek daha önce başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyması suçundan 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı. mübarek sağlık durumundan dolayı kahire’deki maadi askeri hastanesi'nde hapiste tutuluyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;