Türkiye

Muhalefetten yüksek yargıya ortak tepki

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretlerine katılan yüksek yargı başkanlarına grup toplantılarından sert tepki gösterdi.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: DHA]

muhalefet partileri meclis'teki grup toplantılarında, yüksek yargı başkanlarının cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın gezilerine katılmasına tepkiyi sürdürdü. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, davet üzerine bu programlara katıldıklarını söyleyen yüksek yargı başkanlarını kendi toplantılarına davet etti. chp liderinin açıklamaları şöyle:

"kendi deyimleriyle, rize’de bir çayı tahlil etmek için yargı başkanları erdoğan ile rize’ye gittiler. eleştirdim. kırşehir’e de gittiler. neden gidiyorsunuz? devlet protokolüymüş. sizin devlet protokolünden haberiniz bile yok. siyasi parti propagandası yapılıyor orada. ne işin var senin orada? gazete de okumuyorlar? yargı benim için ayak bağı dedi. anayasa mahkemesi’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum dedi. sen hangi gerekçeyle ona saygı duyup önünde el pençe divan duruyorsun? tarafsız değilim diyor. yemin ettiği halde tbmm’de anayasa’yı ihlâl ediyor. hadi onun için namus ve şeref kavramı değerli değil, sizin için de mi değil? siz de mi bu kavramları bir kenara atıyorsunuz? anayasa açıkça ihlâl ediliyor. fiili durumu yasal hâle getirin diyor. ben anayasa’yı takmıyorum, durumumu yasal hâle getirin diyor. bu beyler gidip sonra sıkılmadan bizi davet ettiler, gittik diyor. ben de o zaman sizi (yüksek yargı başkanları) izmir ya da adana’daki toplantılarımıza davet ediyorum. adalet bu hâle getirilir mi? kendi söylemlerine meşruiyet kazandırmak için bunları çanta gibi yanında taşıyor. bağımsız yargıya güveniriz, birilerinin çömeği olan yargıya güvenmeyiz. bu tür insanlar yargıtay’ı, danıştay’ı, sayıştay’ı temsil edemezler. gitsinler kaçak sarayda bir sürü oda var, el etek öpüp el pençe divan dursunlar. ama önce cübbeleri çıkarıp akp’ye kayuıtlarını yaptırsınlar. yargıya güven azalıyormuş, sizin sayenizde azalıyor."

"eleştireni mahkemeye verecekmiş, vermezsen namertsin."

"yargının saygınlığını artıracak olan, güven duyulmasını sağlayacak olan sizsiniz. böyle yaparak güveni sıfırlamış oluyorsunuz. öyle bizi tehdit ederek, mahkemeye veririm diyerek... ne yaparsan yap kardeşijm ama o koltuğu bırak."

[Fotoğraf: AA]

"giydiği yandaş ceketi üzerine tam gelecektir"

mhp genel başkanı devlet bahçeli ise, partisinde kurultay toplanmasını isteyen yargıtay'ı sert bir dille eleştirdi. cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile rize'de çay toplayan ve erdoğan'ın kırşehir'deki programına katılan yüksek yargı mensuplarına tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"bilinsin ki, yargıtay 18’inci hukuk dairesi adaletsizliği teyit etmiş, haksızlığa ve yandaşlığa imza atmıştır. rize’de çay toplayıp kırşehir’de defalarca devlet başkanı diye tarif ettiği sayın erdoğan’ı hararetle alkışlayan bir hukukçu mantığının yönettiği bir kurumdan başka bir sonuç da zaten beklenemezdi. yargıtay’ın sayın başkanı çayı topladığına göre herhalde demini almasını bekleyecek, siyasi cirit oynarken giydiği yandaş ceketi üzerine tam gelecektir. bu nadir bulunur değerli şahsiyetin sanıyorum, harman yerlerinde saman savurması, biçerdöver üzerinde poz vermesi, çizme giyip pancar sulaması, kasketi takıp pamuk toplaması, yetmiyorsa fındık işine girmesi an meselesidir ve beklenmelidir."

"türkiye’ye büyük bir maliyeti olacağını düşünüyoruz"

"yargıtay 18’inci hukuk dairesi'nin gerekçeli kararını inceleyen dikkatli, objektif ve şuurlu bir akıl, hukukçu olmasa dahi birçok fahiş hata ve çarpıtmanın olduğunu ne yazık ki görecektir. buna rağmen hak etmese de yargı kararına saygı duyacağız. yüksek yargı organlarının ne hâle düşürüldüğünü, nasıl siyasileşip tarafsızlığını kaybettiğini üzülerek izliyor, bunun türkiye’ye büyük bir maliyeti olacağını düşünüyoruz. gerçi yargıtay, danıştay ve sayıştay’ın muhterem başkanlarının böyle bir hassasiyet ve meselesi olmadığını da ibretle takip ediyoruz. dünya onlara güzeldir, saltanat süren onlar, ceremeyi çeken, hak ve talepleri umursanmayan millettir."

"adaletin kalan izleri rize’de çay tarlasında silinmiş, kırşehir’de hakkın rahmetine kavuşmuştur"

"paralel ve yandaş kuşatmasına alınmış yargının bu haliyle ve bu tablosuyla adım atacak mecalinin kalmadığı ortadadır. ve diyorum ki, adaletin kalan izleri de rize’de çay tarlasında silinmiş, kırşehir’de hakkın rahmetine kavuşmuştur." 

[Fotoğraf: AA]

istanbul mitingine davet etti

yüksek yargı, hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş'ın da hedefindeydi. selahattin demirtaş, "akp'nin gizli genel başkanı, örtülü genel başkanı 'biz dokunulmazlıkları kaldırdık, yargı şimdi artık gereğini yapar' diyor, oradaki yargıtay başkanı da alkışlıyor. şimdi işte bu adamlar bizi yargılayacak. biz nasıl buna normal yargısal faaliyet diyeceğiz?" dedi. demirtaş ayrıca, yargıtay ve danıştay başkanlarını hdp'nin pazar günü istanbul'da yapacağı mitinge davet etti. selahattin demirtaş'ın açıklamalaı şöyle:

"yargı mensupları ve üst yargı kurumlarının başkanları rize'de bu zatla çay topluyorlar. 'bu normaldir' diye açıklama yapıyorlar. ben merak ediyorum. bakın, cumhurbaşkanı ile herhangi bir toplantıya katılmak anormal değildir. yüksek yargı kurumunun başkanları açılışlara katılırlar. çay toplamanın neresi cumhurbaşkanı ile ortak programdır? hangi anayasa kuralında, hangi yargıtay kanununda, hangi danıştay kanununda vardır? bizimle de gelin programlara o zaman sakıncası yoksa. buyurun, pazar günü istanbul mitingimiz var. yargıtay başkanı'nı, danıştay başkanı'nı davet ediyorum. çay toplamaktan da daha zevkli olacak. söz veriyorum."

"biz nasıl buna normal yargısal faaliyet diyeceğiz?"

cumhurbaşkanı erdoğan'ı da eleştiren demirtaş, hdp'li milletvekillerinin tehdit edildiğini savunarak, şöyle konuştu: 

"rize'de, kırşehir'de bu saraydaki zat, akp'nin gizli genel başkanı, örtülü genel başkanı yani sıradan bir cumhurbaşkanından söz etmiyoruz; bize, hdp'li milletvekillerine dâir ağır hakaretlerde ve tehditlerde bulunuyor. 'bunların daha iyi günleri, daha görecekler' diyor. 'biz dokunulmazlıkları kaldırdık, yargı şimdi artık gereğini yapar' diyor, oradaki yargıtay başkanı da alkışlıyor. şimdi işte bu adamlar bizi yargılayacak. biz nasıl buna normal yargısal faaliyet diyeceğiz?"

[Fotoğraf: DHA]

"devletin başkanı ile bir arada olmaktan onur duyarız"

bahçeli'nin de konuşmasında yer verdiği, "çay toplama" tartışmasına da cirit yanıt vermişti. cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile yaptıkları rize ziyaretinin ve birlikte çay toplamalarının tartışıldığının hatırlatılması üzerine cirit, şunları söylemişti:

"ben onu anlayamadım, niye eleştiri konusu oldu. devlet oradaydı. devletin başkanı. türk gelenek ve göreneklerimize göre devlet başkanına çok ayrı bir değer veririz. devlet başkanı devletin başı ve birliğimizin sembolüdür. o’nun katılmış olduğu, meclis başkanı’nın, milli güvenlik kurulu genel sekreteri’nin, tüm yüksek yargının katılmış olduğu ve bir toplantı yapılmış olması, oradak bir başka çay toplantısının yapılmış olması ve buna iştirak etmemiz kadar doğal bir şey olamaz. yani biz devletin başkanı ile bir arada olmaktan onur duyarız."

"kurumumuzu yıpratma ve..."

cirit "alkış" polemiğiyle ilgili ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"asılsız haberlerde bahse konu edilen gezilere ve toplantılara katılmam, resmi kurum ve kişiler tarafından, temsil ettiğim makam nedeniyle devlet protokolünün gereği olarak şahsıma yapılan davetlere icabet etmekten ibaret olup, gezi ve toplantılara yönelik yapılan haber ve yorumlar insani ve vicdani olmaktan uzaktır. bu resmi gezi ve programlarda devletimizi ve milletimizi temsil edenlerle birlikte olmak son derece doğal karşılanmalıdır. bu gezi ve programlarda gurur ve onurla temsil ettiğim yargıtay'a zarar verici herhangi bir hareketin olması da söz konusu değildir.

kırşehirli olan danıştay başkanımızın çok arzu ettiği kız yurdu müjdesinin sayın cumhurbaşkanı tarafından verilmesinde danıştay başkanımızın sevincine ortak olmayı bu derece saptırmayı anlamakta zorluk çekmekteyim. kurumumuzu yıpratma ve kamuoyunda algı oluşturma amacını güden bu neviden haber ve yorumların devam etmesi halinde yargının saygınlığını korumak amacıyla gereken yasal yollara başvuracağımı tüm kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunar, asılsız haberlerin takdirini kadirşinas halkımızın yüksek öngörüsüne bıraktığımı belirtmek isterim."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;