Suriye'de iç savaş

Muhalifler Halep kırsalında ilerliyor

Suriye’de Esed rejimi ve IŞİD’e karşı savaşan muhalif gruplar, Halep’in kuzeyinde 11 Mayıs’ta başlattıkları saldırılarda beş köyü ele geçirdi.

Konular: Suriye, Ortadoğu, IŞİD
Ebu Valid, “Karamil köyünden başlattığımız operasyon sonucu 5 köy de kontrolü sağladık. Bu köyler, Hasacık, Şahba, Gul Suruç, Hassiye köyleri” dedi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

ocak 2014’te muhaliflere savaş açan işid başta deir ez zor ve rakka olmak üzere birçok bölgede ilerleme kaydetmişti.

işid, halep'in kuzey kırsalında mumbuc, çobanbey, al bab, aktarin, turkmen barih, gandura, cerablus gibi yerleşim birimlerini ele geçirirken, aynel arap (kobani) dışında çatışmalar düşük yoğunlukta sürdü.

muhalifler, halep'in kuzeyinde bulunan karamil köyünde 11 mayıs'ta başlattıkları saldırılar sonucu 5 köyü ele geçirdi.

al jazeera türk çatışmaların sürdüğü cepheye girdi.

cephe şamia tarafından başlatılan operasyonlara komuta eden ebu velid, işid'e karşı geride kalan 1,5 yıl boyunca ilk ilerlemenin el edildiğini, bunun da kendilerine büyük moral sağladığını söyledi.

ebu velid, aljazeera türk'e cephede yaptığı açıklamada “halkımız bu harici terör grubundan çok çekti. işid şu an en zayıf dönemini yaşıyor. bizim hedefimiz önce al bab, çobanbey, aktarin, mumbuc gibi daha önceden özelleştirilmiş ve işid'in işgalinde olan noktaları ele geçirmek” dedi

“3 günde 5 köyü özgürleştirdik”

şiddetli çatışmaların yaşandığı cephede kendilerine has taktiklerle önemli ilerleme kaydettiklerini söyleyen ebu velid 5 köyü işid'ten geri aldıklarını belirtti.

ebu valid, “karamil köyünden başlattığımız operasyon sonucu 5 köy de kontrolü sağladık. bu köyler,  hasacık, şahba, gul, suruç, hassiye köyleri” dedi.

bu operasyonlara "tecemmu ehli şam" adı altında birleşen 7 tugay katılıyor.

“işid buradan gidecek”

işid'i 'islam adı altında kendi halklarına zulmeden işid'in zalim ve sapık bir fırka' olarak tanımlayan ebu velid "çok yakın bir zamanda topraklarımızı terk etmek zorunda kalacaklar" dedi.

işid tarafından 1 ay önce düzenlenen canlı bomba eyleminde 19 yaşındaki oğlunu kaybettiğini ifade eden ebu velid 2013 yılında rejim tarafından öldürülen liva tevhid komutanı abdulkadir salih'in amcasının oğlu.

“halep saldırısında arkamızı sağlama almak istiyoruz”

muhalif komutan, halep'in kurtarılması için yapılan hazırlıkların sürdüğünü ve bu büyük saldırı öncesi kuzeyden gelecek işid tehdidini ortadan kaldırmak için de bu saldırının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;