Spor

Muhammed Ali hayatını kaybetti

Dünya boksunun efsane ismi Muhammed Ali, solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedaviye gördüğü hastanede, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Konular: Spor, ABD

dünya boksunun efsane ismi muhammed ali, solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle tedaviye gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. aile sözcüsü bob gunnell, uzun süredir parkinson rahatsızlığı bulunan ve solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle dün hastaneye kaldırılan muhammed ali'nin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra vietnam savaşı'na karşı çıkışıyla da ünlenen muhammed ali, 2014 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu. ünlü boksör, son olarak 8 nisan'da arizona'nın phoenix kentindeki celebrity fight night adlı yardım etkinliğine katılmıştı.

74 yaşında hayatını kaybeden ve tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen abd'li boksör kariyeri boyunca yaptığı maçların yalnızca 5 tanesini kaybetmiştir.

müslüman olmadan önceki ismi cassius marcellus clay jr. olan muhammed ali, 17 ocak 1942'de kentucky louisville'de doğdu.

1964, 1974, 1978 yıllarında olmak üzere dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez kazanan muhammed ali, bu ünvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı.  kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrılan ali, profesyonel boksa geçmeden önce 1960 roma olimpiyatları'nda hafif ağır sıklet kategorisinde altın madalya kazanmıştı.

türkiye'de de insanlar muhammed ali'nin maçlarını izlemek için gece yarıları uyanırdı.

abd başkanı barack obama, muhammed ali'nin ölümü üzerine yaptığı açıklamada ünlü boksörün eldivenlerini ve bir fotoğrafını çalışma odasında bulundurduğunu yazdı. açıklamada, “muhammed ali en iyisiydi. nokta. ring dışındaki mücadelesi unvanına mal olabilirdi. solda ve sağda ona hakaret edildi, hapse bile giriyordu. ancak duruşunu korudu ve onun zaferi amerika’nın bugünkü haline gelmesine yardımcı oldu” ifadelerini kullanarak ünlü boksörün ring dışındaki duruşunu da övdü. obama, resmi twitter hesabından da "herkesin en şahane dövüşçüsü sonunda huzur bulsun diye dua ediyoruz" yazdı. 

cumhurbaşkanı erdoğan da türkiye ihracatçılar meclisi'nin olağan genel kurulu'nda yaptığı konuşmada muhammed ali'yi anlattı:

"ünlü boksör ve samimi bir insan olarak bildiğimiz muhammed ali'ye allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. bugün tüm dünyaya nizam vermeye çalışan amerikalar sırf derilerinden dolayı siyahları ikinci sınıf insan olarak görüyorlardı. muhammed ali, işte böyle bir ülkede bileği ve yüreğiyle ayrımcılık zincirinin kırılması için mücadele etti. bokstaki başarısı ise bambaşka bir efsanedir. genç yaşta, gece saatlerinde siyah beyaz televizyonlarda onu izlerdik. büyük bir heyecanla takip ederdik. çocukluğumuzda, gençliğimizde, normal şartlarda boksla çok ilgisi olmayan insanlar bile sabaha kadar ekran başlarında, radyo başlarında muhammed ali'yi beklerdi. müslümanlığı seçtikten sonra da sergilediği örnek tutumla ülkesindeki pek çok kişinin hidayete ermesine vesile olmuştur. hele hele, vietnam savaşı sırasında büyük bedeller ödeme pahasına ortaya koyduğu ilkeli tutum takdire şayandır."

parkinson hastalığı yüzünden uzun süre michigan'daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği "bütün zamanların en iyisiyim" lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

birçok spor otoritesine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörüydü. fakat muhammed ali sadece boksör değil, bir dava adamı, bir savaşçıydı.


2001 yılındaki 11 eylül saldırıları üzerine muhammed ali, başında new york itfaiye müdürlüğü şapkası ile sıfır noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duymuş ve şöyle demiştir:

"beni asıl inciten, 'islam' adının bulaştırılması ve 'müslüman' adının bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. islam, katil dini değildir. islam, barış demektir. evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım."

kariyeri boyunca birçok ödül alan ali, son olarak 2012 aralık'ta dünya boks konseyi tarafından 'boksun kralı' ilân edildi.

muhammed ali'nin ölüm haberinin ardından türkiye'deki twitter kullanıcıları binlerce mesaj paylaştı. "muhammed ali" twitter'da günün en çok konuşulan gündem maddesi olarak trending topic'te ilk sıraya yerleşti.

bu haberin yazıldığı saate kadar twitter'da ünlü boksör ile ilgili 202 bin tweet atıldı. 

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;