Kürt sorunu

Mührü sökmeye soruşturma

DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında, Kürtçe eğitim vermek amacıyla kayıt dışı olarak açılan ancak Valilikçe kapatılan okulun kapısındaki mührü söktüğü gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Zübeyde Zümrüt yaptığı Kürtçe basın açıklamasından sonra Valilikçe koyulan mührü sökmüştü. [Fotoğraf: DHA]

diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı, demokratik bölgeler partisi (dbp) il başkanı zübeyde zümrüt hakkında, diyarbakır valiliği’nin kürtçe eğitim vermek amacıyla açılan ferzad kemanger eğitim destek evi’ne vurduğu mührü söktüğü gerekçesiyle soruşturma başlattı.

soruşturma, tck'nın 203 maddesi gereğince, 'kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldırmak veya konuluş amacına aykırı hareket etmek' ten açıldı.

soruşturma kapsamında emniyet'e giden zümrüt polise ifade vermeyeceğini belirterek, emniyet'ten ayrıldı.

zübeyde zümrüt konunun sadece kendisini ilgilendirmediğini, kürtçe eğitimin milyonlarca insanı ilgilendirdiği için ifade vermediğini belirterek, "savcılık çağırırsa gidip konuşuruz. bu sorun sadece benim mührü sökme sorunum değildir. dile vurulan kelepçe vardır. bu sorunun çözümü millî eğitim bakanlığı'nı ilgilendirir" dedi.

diyarbakır’ın bağlar ilçesinde açılan binaya kayıt dışı olduğu gerekçesiyle vurulan mühür 16 eylül tarihinde zümrüt tarafından sökülmüştü.

zümrüt kürtçe yaptığı açıklamada, "bu yasağı kabul etmiyoruz. zincirleri kıracağız. halkın dediğini yapacağız" ifadesini kullanmıştı.

diyarbakır büyükşehir belediye başkanı gültan kışanak da hangi dilde eğitim verilmesi talep ediliyorsa, kendilerinin de o dilde eğitim vermeye hazır olduklarını söylemişti.

kaynak: dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;