Suriye'de iç savaş

'Mumbuc operasyonu başladı'

YPG'nin de içinde olduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'in kontrolündeki Mumbuc'u ele geçirmek için operasyon başlattı. Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer 'Mumbuc cebi' olarak bilinen bölgeye yönelik operasyona Türkiye'nin de destek verdiğini söyledi. Ancak Türk askeri yetkili bunu yalanladı. Operasyona katılan güçler arasında YPG de var, ancak ajansın haberine göre Mumbuc alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusunda YPG'liler bölgeden çekilecek.

reuters'ın haberine göre türkiye, abd destekli mumbuc operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. operasyona katılanların 5'te biri ypg'li. ayrıca abd ankara'ya mumbuc işid'in elinden alındıktan sonra ypg'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi. 

ajans'a konuşan amerikan ordusundan bir yetkili, mumbuc cebi olarak bilinen türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki mumbuc - mare hattı için "onların (işid) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi. 

yetkililer, türkiye'nin pkk'nın suriye kolu ypg'nin fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle mumbuc operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin ypg'lilerden oluştuğunu ifade etti.

aynı yetkililer mumbuc'un işid'in elinden alınmasının ardından operasyona katılan ypg'lilerin bölgeden çekileceğini belirtti.

bir yetkili, "mumbuc'un alınmasının ardından anlaşma şu, ypg orada kalmayacak. dolayısıyla geleneksel olarak suriye arap toprağı olan bölge suriyeli araplarda kalacak" ifdelerini kullanıp, türkiye'nin de operasyonu desteklediğini ekledi.

'türkiye destek vermiyor'

haberde, işid karşıtı koalisyon uçaklarının operasyona havadan , türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek verdiği belirtildi. 

ancak, haberin yayınlanmasından sonra reuters'a konuşan bir türk askeri yetkili, türkiye'nin operasyona destek vermediğini söyledi. 

operasyona abd özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. bir yetkili amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden ypg ve arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "operasyonu tamamlamak için suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;