Mısır'da Mursi Dönemi

Mursi geri adım atmıyor

İstifa etmeyeceğini açıklayan Mısır Cumhurbaşkanı ordudan da ültimatomunu geri çekmesini istedi ancak askerden 'Halk için ölüme hazırız' yanıtı geldi.

Mısır’da Mursi yandaşları ve laik muhalefetin düzenlediği gösteriler gece boyunca da devam etti. [Reuters]

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi salı gecesi televizyondan halka seslenerek günlerdir tahrir meydanı’ndan yükselen istifa çağrıları ve ordunun önceki gün yaptığı ültimatom niteliğindeki açıklamaya cevap verdi.

mursi, istifa etmeyeceğini açıkladı ve siyasi krize müdahale ettiği gerekçesiyle ordudan da ültimatomunu geri çekmesini istedi.

geç saatte televizyonda mısırlılar’a hitap eden mursi, ne içerden ne de dışarıdan baskıya boyun eğmeyeceğini bildirdi.

mursi, mısır tarihindeki ilk demokratik seçimlerde işbaşına gelmiş meşru bir lider olduğunu ve halkın verdiği bu sorumluluğu hayatı pahasına taşımaya devam edeceğini kaydetti.

muhaliflerin istifa ve erken seçim talebini geri çeviren mursi, anayasal meşruiyetin bir alternatifi olmadığını vurgulayarak ordunun muhtırasını reddetti.

eski rejimin yozlaşmış kalıntıları ile halen mücadele ettiklerini ifade eden mısır cumhurbaşkanı, halkını askere, polise ve birbirlerine saldırmamaları yönünde uyardı. muhammed mursi, sorunların çözümü için diyalog kapısının açık olduğu sözleri ile konuşmasına son verdi.

ordu facebook'tan açıklama yaptı

mursi, ordunun müdahale sinyaline ilişkin ‘geri adım atmayacağını’ yinelemesinin ve kendisinin ‘meşruiyetin muhafızı’ olduğunu söylemesinin ardından mısır genelkurmay başkanı general abdulfettah sisi, bir açıklama yaptı.

mısır silahlı kuvvetleri'nin resmi facebook sayfasından açıklamalarda bulunan sisi, 'son saatler' başlıklı yazısında, "tanrıya yemin ederiz ki mısır ve onun halkını teröristlere, radikallere ve ahmaklara karşı savunmak için kanımızı dahi kurban ederiz" denildi.

ültimatom süresi doluyor

mısır ordusu, muhalifleriyle görüş ayrılıklarını gidermemesi durumunda kendi ‘yol haritasını’ uygulamaya koyacağı konusunda mursi’ye 48 saat süre tanımıştı. ültimatomun süresi çarşamba günü öğleden sonra doluyor.

mısır basınına sızan ültimatom uyarınca ordu, anayasayı askıya almayı, parlamentoyu feshetmeyi ve geçici yönetim kurmayı planlıyor.

cumhurbaşkanı mursi’nin de bağlı olduğu müslüman kardeşler hareketinin yandaşları ise, liderlerini hedef alacak darbe girişimine karşı tankların önünde duracakları ve şehit olmaya hazır oldukları mesajını veriyor.

gösteriler sürüyor

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin ordunun muhtırasına ve muhalefet hareketinin istifa çağrılarına meydan okuduğu konuşması ülkedeki gerilimi dindirmedi.

mısır’da mursi yandaşları ve laik muhalefetin düzenlediği gösteriler gece boyunca da devam etti. kahire’nin tahrir meydanı’nda toplanan muhalefet mursi’ye istifa çağrısı yapıyor. başkentin bir başka semtinde toplanan islamcılar ise cumhurbaşkanı mursi’ye destek veriyor.

kahire üniversitesi önünde karşıt görüşlü gruplar arasında gece çatışma çıktı. sağlık bakanlığı, olaylarda en az 16 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

kahire’de salı günü yaşanan başka bir çatışmada ise en az yedi kişinin öldüğü bildiriliyor.

obama çağrı yapmıştı

abd başkanı barack obama, pazartesi günü muhammet mursi’yi telefonla aramış ve muhalefet eylemcilerinin çağrılarına kulak asması önerisinde bulunmuştu. amerika dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki de krize barışçı, siyasi çözüm çağrısı yaptı.

2011’de tahrir’de başlayan halk ayaklanması ile hüsnü mübarek rejimini deviren mısırlılar, şimdi ise demokratik seçimler sonrası cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan mursi’nin istifasını ve müslüman kardeşler’in iktidardan çekilmesini talep ediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;