Irak

Musul operasyonu hazırlığı

IŞİD kontrolündeki Musul'u kurtarma operasyonu için hazırlıklar hızlandı. Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar, "Musul'u Kurtarma Operasyonu" bildirilerini Musul halkına dağıttı.

Konular: Ortadoğu, IŞİD, Irak
Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde. [Fotoğraf: AP / Arşiv]

anadolu ajansı'nda yer alan habere göre, irak içişleri bakanlığı tarafından hazırlanan bildiride, "hükümetin musul için atacağı her adım siz değerli halkın geleceği ve özgürlüğü içindir. bu bizim için en değerli şeydir. işid teröristleri bundan bir yıl önce topraklarınızı kirletti. cehalet ve zulümden kurtulmanız yakındır. silahlı kuvvetlerimiz kapılarınıza dayanmıştır" ifadeleri yer aldı.

operasyon sırasında musul halkından irak silahlı kuvvetlerine yardım edilmesi istenen bildiride şöyle denildi:

"musul'u kurtarma operasyonunun başlama zamanı gelmiştir. artık siz kendi şehrinizi yönetecek ve geleceğinize karar vereceksiniz. daeş teröristlerinin bulunduğu merkezlerden uzak durun. terör örgütünün karargâh ve askeri noktalarına yaklaşmayın."

operasyonun başlama tarihi ve musul halkına verilecek diğer bilgilerin "musul fm" üzerinden takip edilmesi istenen bildiride, "herkeste küçük bir radyo bulunsun ve gelişmeleri musul fm aracılığıyla takip etsin. bu radyo kanalı çok yakında yayına başlayacaktır. musul fm sizlerin selameti ve operasyonda sağlıklı bilgi akışı için kurulmuştur" denildi.

kürdistan demokrat partisi'nin (kdp) musul sorumlusu sait memuzini ise, irak hükümetinin bu bildiriyle kent halkını unutmadığını ve işid'e karşı operasyonun yaklaştığı mesajını vermek istediğini söyledi.

memuzini, "bundan önce musul'un kurtarılması operasyonundan daha az bahsediliyordu. bu bildirilerin dağıtılması musul halkının cesaretini arttırma amaçlıdır. irak hükümeti bu şekilde musul operasyonu üzerinde ciddi bir şekilde çalıştığını ispatlamak istiyor" diye konuştu.

büyük operasyon için hazırlıklara devam

irak'ın ikinci büyük ili musul 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. irak ordusu ve peşmerge birlikleri, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor. musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. bunlar arasında daha önce musul düşerken irak ordusundan kaçan askerler de var.

yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.

musul-rakka yolu kritik

işid'in suriye ve irak'ta lojistik destek sağladığı en kritik bölge musul ile suriye'nin rakka kentini birbirine bağlayan karayolu.

rakka işid'in suriye'deki merkezi konumunda. kuzeydeki rebia sınır kapısı peşmergenin eline geçtiği için işid, musul ve rakka arasındaki bu alternatif yolu kullanarak lojistik destek sağlıyor.

peşmerge birlikleri bu yol üzerindeki sincar ve telafer bölgelerini geri almak için mücadele ediyor.

bu bağlantı yolu kesilirse, bu, işid'e önemli bir darbe vurulduğu anlamına gelecek.

kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;