Dünya

Myanmar'a yaptırımlar uzadı

ABD, eski askeri rejimin üyelerine getirdiği ticari faaliyet yasağını, 'demokrasi reformunun kesintiye uğramaması' için bir yıl uzattı.

Haberin Öne Çıkanları

Üç konuda uyarı

Vize yumuşatıldı

Sein ziyaret edecek

Myanmar'a, siyasi mahkumların durumu ve etnik azınlıkların yaşadığı bölgelerdeki şiddet olaylarıyla ilgili uyarıda bulunuldu. [Reuters]

abd yönetimi, myanmar’a yönelik yaptırımların 2014 yılına kadar uzatılmasına karar verdi. washington yönetimi, söz konusu kararı demokratik reformlarda geri adım atılmasını engellemek amacıyla aldı.

abd başkanı barack obama’nın aldığı karara göre, abd’li şirketler ve şahıslar, eski askeri rejimin üyeleriyle ticari faaliyetlerde bulunmayacak.

myanmar'a ayrıca, siyasi mahkumların durumu, etnik azınlıkların yaşadığı bölgelerdeki şiddet ve kuzey kore'yle devam eden askeri ilişkiler konusunda da uyarılar yapıldı.

ancak, washington yönetimi, bu kararın yumuşatılması için myanmar’a yönelik bazı yaptırımların da hafifletilmesini kararlaştırıldı. abd dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, eski askeri rejim üyelerine yönelik uygulanan vize sınırlaması yumuşatıldı.

bu karara gerekçe olarak, 2011’den bu yana iktidarda olan sivillerin, reformların ve demokratik adımların hayata geçirilmesinde önemli yol katetmesi gösterildi.

sein, washington yolcusu

washington’un adımları, myanmar’ın reformcu devlet başkanı thein sein’in bu ay gerçekleşmesi beklenen abd ziyareti öncesinde geldi. ancak ziyarette, myanmar'ın batısında budist ve müslümanlar arasındaki şiddet olaylarının gündeme gelmesi bekleniyor.

insan hakları izleme (hrw) örgütü, myanmarlı yetkilileri arakan eyaletinde yaşayan rohingya müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.

merkezi new york'ta bulunan örgütün ‘tek yapabileceğin dua etmek’ başlıklı 153 sayfalık raporunda, geçen yıl mayıs ve ekim aylarında gerçekleşen şiddet olayları sonucu 125 bin müslüman'ın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

raporda ayrıca, arakan’daki hükümet yetkilileri ile yerel görevlilerinin müslümanların yaşadığı mahallelere düzenlenen saldırıları teşvik ettiği de yer aldı. örgüt, güvenlik güçlerinin de saldırıları önlemek için hiçbir girişimde bulunmadığını raporuna geçirdi.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;