Dünya

Myanmar'da çatışmalar yayılıyor

Ülkenin kuzeydoğusundaki Lashio bölgesinde bir cami, yetimhane ve çok sayıda dükkan ateşe verildi. Hükümet itidal çağrısı yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

Can kaybı yok

Yangon kınadı

Etnik şiddet var

Nisan ayında yanan bir okulun da kundaklandığı iddia edilmişti. [Reuters]

etnik şiddetin hüküm sürdüğü myanmar'da, müslümanlar bir kez daha hedef oldu. ülkenin kuzeydoğusundaki lashio'da bir cami, yetimhane ve çok sayıda dükkan ateşe verildi.

polis yetkilileri, çin sınırına yakın shan bölgesinde gece saatlerinde yaşanan olaylarda can kaybı olmadığını açıkladı. yaşananları kınayan yangon yönetimi, bölgede yaşayanlara itidal çağrısı yaptı. 

geçen yıldan bu yana ülkede müslümanlar ve budistler arasındaki olayların ilk defa yangon'dan başka bir bölgeye sıçradı. olayların yaşandığı 130 bin nüfuslu bölgede, yalnızca 2 bin müslüman yaşıyor. 

olay herhangi bir örgüt tarafından üstlenilmese de, bir süredir üyelerini olayın yaşandığı shan bölgesine gönderdiği söylenen '969 hareketi' şüphelerin odağında bulunuyor. 

mart ayında da, başkent yangon ile mektika kentinde çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş, 8 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 

budistler ve müslümanlar arasındaki 2012'de yaşanan şiddet olayları ülkenin batısındaki arakan eyaletinde yaşanmış, rohingya müslümanları ile budistler arasında çıkan olaylar, en az 180 can almış, 110 binden fazla kişiyi de evsiz bırakmıştı. 

bm: müslümanlar baskı altında 

eski adı burma olan myanmar’da çeşitli etnik gruplar yaşıyor. ülkedeki rohingya müslümanlarının sayısının ise 800 bin olduğu sanılıyor. ancak söz konusu müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. 

nüfusunun çoğunluğu budist olan myanmar'da hükümet ve birmanyalıların çoğu, bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir bengali lehçesi ile konuşan rohingya müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. bm'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla baskı gören azınlıklar arasında.

rohingya müslümanları ile arakan budistleri arasındaki, 2. dünya savaşı yıllarından bu yana çatışmalar yaşanıyor. japonya’yı destekleyen arakan ile ingiltere’yi destekleyen rohingya arasındaki çatışmalar, birçok kişinin ölümüne neden oldu. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;