Türkiye - İsrail ilişkileri

Nabi Avcı: Attığımız adımlardan rahatsız olanlar var

İsrail Turizm Bakanı Levin'le görüşen Bakan Avcı, İsrail'in Gazze'ye Pazartesi günü yaptığı saldırıların hatırlatılması üzerine “Gerek Gazze'deki gerek İsrail'deki yöneticilerin provokasyona gelmeyecek kadar tecrübe sahibi olduklarını, bölge dengelerini bildiklerini ve kolladıklarını biliyorum. Ama aynı zamanda bizim attığımız bu adımlardan rahatsız olanların olduğuna da biliyorum” dedi.

kültür ve turizm bakanı nabi avcı, türkiye-israil ilişkilerinin normalleşmesi süreci doğrultusunda israil'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, tel aviv'de israil turizm bakanı yariv levin ile görüştü. tlv kongre merkezindeki görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. görüşme sonrasında yapılan basın toplantısında iki bakan da iki ülke arasındaki turizmin gelişmesinin, iki ülke arasındaki diğer ilişkileri de geliştireceğini dile getirdi.

bir gazetecinin israil'in gazze'ye yönelik dünkü saldırıları ile batı şeria'da yahudi yerleşim yerlerini meşrulaştıran bir kanunun dün gece israil parlamentosundan geçerek yasalaştığının hatırlatması ve değerlendirmesini sorması üzerine bakan avcı şu ifadeleri kullandı:

"gazze'ye ilişkin, hamas tarafının ben tel aviv'deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum. tabii türkiye'ye döndükten sonra bunun aslını, esasını, ayrıntılarını öğrenme şansımız olacak ama şunu söyleyeyim, biz bu tür şeyler olmasın diye bugün de buradayız.

gerek gazze'deki gerek israil'deki yöneticilerin provokasyona gelmeyecek kadar tecrübe sahibi olduklarını, bölge dengelerini bildiklerini ve kolladıklarını biliyorum. ama aynı zamanda bizim attığımız bu adımlardan rahatsız olanların olduğuna da biliyorum, karşılıklı da biliyoruz, gazze'deki yönetici kardeşlerim de bunu bilirler. dolayısıyla ben bu tür provokasyonların barışın ve istikrarın önünde engel olamayacağını belirteyim.

yarın filistin'e geçeceğiz, filistin kültür bakanı ve turizm bakanı ile görüşmelerim olacak. benim kültür ve turizm bakanı olarak, yetkim dahilinde yapabileceklerim belirlidir. ama biliyorum ki türkiye bütün imkanlarıyla filistin ve israil arasındaki sorunların barışçı çözümü içinde elinden geleni göstermeye devam ediyor. benim yetkili olduğum oranda  ve konularda bu ilişkilerin daha da gelişmesi ve barışa hizmet edecek bir mecrada gelişmesi için tabii ki elimizden geleni yapıyoruz, yapacağım."

israil turizm bakanı levin de batı şeria'daki yahudi yerleşim yerlerinin yasallaştırılması ile ilgili israil meclisinden geçen yasayı nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soru üzerine, "parlamento dün sözünü açıkça söyledi. bu doğru bir karardı. bu yasa demokratik bir şekilde geçti. kanunlar bu şekilde geçer, demokrasilerde işler böyle yürür. israil yüksek mahkemenin de bu demokratik kararı kabul edeceğini ve hakkı olmayan şeyleri yapmayacağını ümit ederim." ifadelerini kullandı.

israilli bakandan tatlıses tavsiyesi

basın toplantısında avcı, türk üniversite öğrencilerine fritz neumark’ın “boğaziçi’ne sığınanlar”, israilli öğrencilere de martin buber’in “between man and man” ve “i and thou” kitaplarını tavsiye etti. avcı’dan sonra konuşan levin ise ibrahim tatlıses’i övdü.

mavi marmara sonrası ilk bakan ziyareti

avcı, 2010'da mavi marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası israil'i ziyaret eden ilk bakan oldu.

israil güvenlik güçlerinin 31 mayıs 2010'da gazze'ye insani yardım götüren mavi marmara gemisine saldırısı sonucu 10 türk vatandaşının hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin kopmasına neden olmuştu. ilişkiler, israil'in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı türkiye'ye iletmesi ve gazze'ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti.

türkiye ve israil arasında 2010’a kadar sürdürülen ancak iki ülke ilişkilerindeki kriz nedeniyle ara verilen ikili siyasi istişareler de yeniden başlamıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;