Bilim-Teknoloji

NASA'dan Mars projesi için başarılı bir motor testi

2018'de Mars'a fırlatılacak mürettebat aracı Orion'un motoru test edildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

mars’a insan gönderme hazırlıkları yapan amerikan havacılık ve uzay dairesi (nasa), 2018'de kızıl gezegen'e fırlatılması planlanan mürettebat aracı orion'da kullanılacak motorları denedi. yedi buçuk dakika süren test başarıyla sonuçlandı.

orion'da dört rs-25 motoru kullanılması planlanıyor. orion'un kızıl gezegen'e ilk yolculuğunda insan bulunmayacak. nasa, ilk insanlı mars seyahatini 2030'larda gerçekleştirmeyi amaçlıyor. 

nasa'nın mars çalışmaları

nasa’nın şu anda hali hazırda devam eden veya gelecek için planlanan mars misyonlarının sayısı yedi. opportunity adlı uzay robotu, mars’ın yüzeyinde 2004’ten bu yana araştırmalarını sürdürüyor. ondan biraz daha gelişmiş bir robot olan curiosity ise mars üzerindeki gale krateri’ne 6 ağustos’ta iniş yapmıştı.

mars’ın yörüngesinde dönen diğer iki uzay aracı da gezegeni yukarıdan takip ederek, opportunity ve curiosity’den gelen sinyallerin dünya’ya iletilmesine yardımcı oluyor.

mariner 4'ten bu güne

mars’a ulaşabilen ilk uzay aracı mariner 4 olmuş, araç 1965 yılında gezegenin kraterli yüzeyinin 22 adet yakın çekim fotoğrafını dünyaya iletmiş ve abd’ye dünyanın ilk başarılı mars misyonunu gerçekleştirme onurunu yaşatmıştı. mars’ın yüzeyine ilk başarılı inişi ise 1971’de sovyetler birliği’ne ait mars 2 gerçekleştirdi ancak mars 2 uyduya 20 saniyelik bir video aktarımı yaptığı sırada bozuldu. bundan beş yıl sonra abd viking 1 ve viking 2 adlı uzay araçları ile mars’ın yüzeyine inmeyi başardı. viking 1 ve viking 2 deaktive olana kadar dünyaya binlerce resim ve veri yolladı. aralarında 1997 yılında kızıl gezegen’e iniş yapan pathfinder ve 2004’de iniş yaptıktan sonra sinyali kaybolana kadar altı yıl boyunca veri aktarımı yapan spirit’in de bulunduğu birçok başarılı misyonun yanı sıra, başarısızlıkla sonuçlanan denemelerin sayısı da az değil.

kaynak: al jazeera, storyful

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;