15 Temmuz darbe girişimi

Necdet Özel darbe gecesini anlattı

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, darbe girişiminin yaşandığı gece, darbeye karşı direnen komutan arkadaşlarına yardımcı olduğunu söyledi. Özel, "1. Ordu Komutanı Ümit Paşa ile devamlı irtibat halindeydim. Bu süreçte neler yapılması gerektiğini söyledim" diye konuştu.

2011-2015 yılları arasında genelkurmay başkanlığı görevini yürüten orgeneral necdet özel, ntv'ye darbe girişimiyle ilgili açıklamalar yaptı. 

darbe girişimi sürecinde merkezden askerlere sürekli korsan mesajlar gittiğini de belirten necdet özel darbe girişiminden nasıl haberdar olduğunu şöyle anlattı:

"o gece televizyondan başka bir kanal seyrediyordum. eşimin bir akrabasının telefon açması vasıtasıyla boğaz'ın görüntüsünü gördüm. önce köprülerin bir ihbar sonucu kapatıldığını düşündüm. biraz daha zaman geçti, bir parlamenter beni arayarak ankara'da helikopterlerin ve jetlerin alçaktan uçtuğunu söyledi. benim bulunduğum gölbaşı'ndan bunları duymam mümkün değildi."

"bir hükümet yetkilisi beni aradı"

"arkadaşlarım bir şeyler olduğunu söyledi. bir hükümet yetkilisi beni aradı, görüştüm. şöyle şöyle şeyler oluyor, ne yapmalıyız şeklinde sordu ben de şu anda bilgim yok dedim. sonra bilgi almak için komutanları aradım. genelkurmay başkanı, ikinci başkanı, kara kuvvetleri ve jandarma komutanları ile irtibat kuramadım. hava kuvvetleri ile kurdum ama ankara dışında olduğunu öğrendim. çok kısa bir konuşma yaptım kendisiyle, ne oluyor dedim, o da bir şeyler oluyor ama tedbir almaya çalışıyoruz dedi."

"daha sonra deniz kuvvetleri komutanı'nı buldum. yerini sormadım, kendisi 'güvenli bir yerdeyim' dedi. o sırada bombalar atılıyordu, atışlar yapılıyordu bu nedenle ankara'ya döndüm. ama ankara'da hiç kimseye ulaşamadım.  istanbul’da bir ordu komutanı arkadaşımı arayıp onunla görüştüm. 1. ordu komutanı ümit paşa ile devamlı irtibat halindeydim. bu süreçte neler yapılması gerektiğini söyledim."

"daha sonra ankara'ya döndüm ve özel kuvvetler komutanı'nı aradım. komutan, birliğiyle irtibat kurmaya çalıştığını, birliğe gitmek için bir araç istediğini ve birliğe giderken ateş yediğini, şöförünün yaralandığını söyledi. yanımdaki iki özel kuvvetler görevlisini, olaya müdahil olması için gönderdim. onlar özel kuvvetler'de çatıştılar ve orada şehitler de verdik."

akın öztürk'e şaşırdım

necdet özel, birlikte çalıştığı eski hava kuvvetleri komutanı akın öztürk'ün gözaltına alınmasıyla ilgili soruya yanıt verirken, şaşırdığını söyledi. özel, "birlikte çalışırken bizde en ufak bir şüphe yaratmadı. yaratsa hava kuvvetleri’ne teklif etmeyiz. tüm arkadaşlarımın kanaatiyle hava kuvvetleri komutanı yaptık. hava kuvvetleri komutanı iken bütün hava gücü elindeydi, o zaman bu işi neden yapmadı? bunlar cevap bulması gereken sorular. akın paşa’dan hiçbir zaman devlet aleyhinde yasa dışı bir hareket beklemedik" dedi.

"hakkımı helâl etmiyorum"

"o sırada genelkurmay başkanı'nın rehin tutulduğu bilgisini aldım. ankara'da bulunan komutan arkadaşlarıma bir araya gelip güç oluşturmaları gerektiğini söyledim. dolayısıyla benim o gün bu işe müdahil olmam gerektiğini hissettim."

"öncelik rehinelerin kurtarılması, ikincisi de ankara’da sağa sola bomba atan uçakların durdurulmasıydı. bu böyle sabaha kadar devam etti. silahlı kuvvetler’e 48 yıl hizmet etmiş biri olarak bu olay beni son derece üzmüştür. tutuklanan, gözaltına alınan isimleri görünce şaşırdım. gözaltına alınanlar arasında görevde olduğum yıllarda arkadaş olduklarım var, onlara hakkımı helâl etmiyorum. göreve geldiğimizde ordu içerisinde olmaya çalışan gruplar vardı. komutanların en yakınında çalışanlar bunları yapanlar. beni arayanlara korsan mesajlara inanmamaları gerektiğini söyledim."

"bir kişinin silahlı kuvvetler’deki bir komutanına böyle muamele etmesi, gözlerini, ellerini bağlamasını kesinlikle kabul etmem. şimdi iş adalete intikal etmiştir. mutlaka bunun aktörleri, senaristleri kimlerdir, sayın cumhurbaşkanımız üst akıl der, bu kimlerdir, bunların ortaya çıkarılması çok önemlidir."

"vahim sonuçlar doğurabilecek... iğrenç..."

eski genelkurmay başkanı necdet özel'in darbe süreciyle ilgili diğer bazı açıklamaları ise şöyle:

"yüce halkımıza geçmiş olsun. türk ordusu hukukun üstünlüğü, anayasanın temel niteliklerine, evrensel ilkelere, insan haklarına her zaman saygı duymuş, bu mileltin bağrından çıkmış çok önemli bir kurumdur."

"kalkışma hareketi son derece üzücü, vahim sonuçlar doğurabilecek, ülkemize ve milletimize acı çektiren bir olaydır."

"değerli komuta kademesi tarafından yapılan bir hareket olmadığı da açıktır. bu sevindirici kısmıdır."

"tesellim bu kalkışmanın çok kısa zamanda bastırılmış olması, tsk’nın kurumsal yapısının muhafaza edilmesidir."

"halkımızın desteği, cumhurbaşkanımızın cesareti ve liderlik vasfına, hükümet üyelerine, medyaya teşekkür ediyorum. ortak yayınlarla bu iğrenç olayı kınadılar. birlik günüydü ve medyamızda gördük. bunlar sevindirici hususlar. bu işe karşı çok büyük bir mücadele veren türk silahlı kuvvetleri'nin gerçek mensuplarına teşekkür ediyorum. tsk bu tip olaylarda yaptıklarıyla ön planda olmayı istemez ama ben bunları biliyorum ve onlara buradan teşekkür ediyorum."

"balyoz’dan sonra biz bir travma yaşadık. ama şimdi travma daha büyük. aynı soğukkanlılıkla bunu kısa sürede atlatacaklardır, başaracaklardır. tabii biraz zaman alacak. yaraların kapanması kolay olmuyor."

necdet özel, fethullah gülen cemaati'ne yakın askerlerin ordu içinde kendilerini çok iyi sakladıklarını da belirterek, "öyle görünüyor, yoksa ihraç ederdik" ifadelerini kullandı. 

"fetullahçı terör örgütü"nün 80’li yıllardan beri tsk’ya sızmaya çalıştığı, sızdığı bilgisini de paylaşan özel, "tabii bunları görünce daha iyi anlıyoruz. ihraç ettiğimiz isimler de var. hem yaş kararları hem de idari soruşturmalarla" dedi.

kaynak: ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;