Ergenekon davası

Nedim Şener ve Ahmet Şık tahliye edildi

OdaTV davasında tutuksuz yargılanacak gazetecilerden Şener, Dink dosyasının üzerine gideceğini; Şık, komplocu polis, savcı ve hakimlerin cezaevine gireceğini söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

3 Mart 2011'de tutuklandılar

15 yıl hapis isteniyordu

Yurdakul tahliye edilmişti

'İmamın Ordusu' isimli bir kitap yazan Ahmet Şık'ı cezaevi önünde gazeteci arkadaşları karşıladı. [AA]

istanbul 16. ağır ceza mahkemesi, ‘ergenekon’ soruşturması kapsamında devam eden odatv davası çerçevesinde yargılanan gazeteciler nedim şener ve ahmet şık ile muhammet sait çakır ve coşkun musluk’un tahliye edilmesi yönünde hüküm verdi.

davanın 11’inci duruşmasında hakimin, avukatların tahliye talebini kabul etmesi sonucu sanıklar, 18 haziran tarihinde yapılacak bir sonraki duruşmada tutuksuz olarak yargılanacak. mahkeme tahliye kararına gerekçe olarak, 'suç vasfının değişme ihtimalini' ve 'sanıkların tutuklu kaldıkları süreyi' gösterdi. şık ve şener, 22:00 saatlerinde silivri cezaevi'nden ayrıldı. 

şener, cezaevinden çıkarken yaptığı açıklamada, gazeteci hrant dink cinayeti üzerinde çalışmaya devam edeceğini belirterek, gazetecilerden, bu olaya karışanların yargı önüne çıkarılması için ellerinden geleni yapmalarını istedi. kendisini, 'yargılayıp, hapse atmalarına rağmen başarılı olamadıklarını' kaydeden şener, "çünkü gerçek hapsedilemez" dedi. 
 
şık ise, ifade özgürlüğünün sadece gaazetecilerin sorunu olmadığını vurgulayarak, "eksik kalmış adalet, bu ülkeye hukuk ve demokrasi getirmeyecek" dedi. gazeteci  ülkede, yaklaşık yüz gazeteci, altı yüz üniversite öğrencisi ve altı bin kck tutuklusunun düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında tutuklu olduğunu söyledi. 
 
gazeteci, bu komployu yürüten polis, savcı ve hakimler cezaevine girdiğinde hukuk ve demokrasinin sağlanacağını belirterek, "o cemaat bağlantılı, çete bağlantılı adamlar buraya girecek. and içiyorum hepinizin önünde" dedi. cemaatçi olan herkesi suçlamadığını belirten şık, "bu işin sorumluları, cemaatçi olup da çete faaliyeti içinde çalışan emniyet ve bürokratik örgütlenme içindeki kişilerdir" dedi. gazeteci siyasi suçlunun ise, yapılanlara ses çıkarmayan akp hükümeti olduğunu söyledi. 
 
karar hakkında açıklama yapan başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü bülent arınç, türkiye'de ve yurtdışında çok tepki alan tutukluluğun devamı kararları ve uzun tutukluluk sürelerine ilişkin olarak ceza hukukunun yorumlanması noktasında bazı değişiklikler olması beklentisini dile getirdi. tahliye ve tutukluluğun devamı kararlarının gerekçeli olması gerektiğini belirten arınç, mahkemelerin bundan sonra bu yönde hareket etmesini umduğunu belirtti.  
 
14 şubat 2011’de odatv internet sitesinin istanbul’daki binası polis tarafından basılmış, sitenin sahibi gazeteci soner yalçın ile altı yazar tutuklanmıştı. 3 mart 2011'de ise gazeteciler ahmet şık, nedim şener ve doğan yurdakul'un da dahil olduğu birçok kişi tutuklanmış, doğan yurdakul, geçen ay sağlık durumu göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. 
 
son karara kadar tutuklu olarak yargılanan şık ve şener'in, 'ergenekon silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan, 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu. hükümeti devirmeyi amaçladığı iddia edilen bu örgüte ilişkin soruşturma çerçevesinde birçok gazetecinin tutuklanması uluslararası insan hakları örgütleri ve batı ülkelerinin tepkisine yol açmıştı.
 
 
'imamın ordusu örgütsel doküman'
 
odatv davası çerçevesinde gerçekleştirilen ilk operasyondan altı ay sonra 9 eylül 2011’de kabul edilen iddianameye göre,  ahmet şık'ın basılmamış kitabı 'imamın ordusu' örgütsel bir doküman. kitap fethullah gülen cemaatinin polis içindeki örgütlenmesini ele alıyordu. 
 
aynı davada sanık olan eski emniyet müdürü hanefi avcı da gülen cemaatini hedef alan 'haliç’te yaşayan simonlar' adlı kitabı yazmıştı. yine iddianameye göre, nedim şener, soner yalçın’ın talimatıyla ahmet şık’ı hanefi avcı’yı yönlendirmişti.
 
davanın bir numaralı sanığı prof. dr. yalçın küçük tarafından yönlendirilen odatv,  'ergenekon' örgütünün amaçları doğrultusunda yayın yapıyor. küçük, 41 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.
 
iddinamedeki iki numaralı sanık soner yalçın'a yöneltilen suçlama ise medya yoluyla ergenekon’un kara propagandasını yapmak ve medyayı yanlış yönlendirmek. yalçın için 14 ila 234 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
 
yargılanan sanıklardan eski mit görevlisi kaşif kozinoğlu ise 12 kasım 2011'de cezaevinde hayatını kaybetmişti. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;