Deprem

Nepal'de 7,9'luk deprem

Nepal'de 7,9 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı bin 900'ü geçti, 5 bine yakın yaralı var. Hindistan ve Bangladeş'te de hissedilen deprem sonrası Türkiye dahil pek çok ülke arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi.

Konular: Deprem

 

orta asya'da çin ile hindistan arasında yer alan nepal'de cumartesi günü türkiye saati ile 09.11 sıralarında 7,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. nepal hükümeti, şimdiye dek tespit edilebilen ölü sayısının bin 910 olduğunu belirtti. merkezi başkent katmandu ile batısındaki pokhara arasında kalan bölgedeki depremde, 4 bin 625 kişi de yaralı.

birleşmiş milletler insani işler koordinasyon ofisi, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip nepal'deki 4,6 milyon kişinin depremden etkilendiğini açıkladı.

yerin sadece 2 kilometre derinliğinde oluşan deprem, ülkede 81 yıldan bu yana yaşanan en büyük yer sarsıntısı oldu. kırsal kesimde haber alınamayan yerleşim yerleri olduğundan ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

ülkenin tamamında hissedilen deprem, komşu ülkeler hindistan ve bangladeş'i de etkiledi. kuzey hindistan'da 44, tibet'te 17 ve bangladeş'te de en az 4 kişi hayatını kaybetti.

dünkü 7,9 büyüklüğündeki depremin ardından, 6,7’lik artçı deprem de bugün nepal ve hindistan’ı salladı. hindistan'ın yeni delhi kenti ve himalayalar'da hissedilen deprem çığa neden oldu.

 

everest'te çığ

dünyanın en yüksek zirvesi everest'e tırmanmak isteyen dağcıların toplandığı ana kamp, deprem nedeniyle oluşan çığın altında kaldı, 17 kişi öldü. çığ altında kalan 61 dağcı, yaralı olarak kurtarıldı. nepal dağcılık derneği yetkilileri, yaralananlardan 22'sinin durumunun ağır olduğunu belirtti. nepalli yetkililer, dağ eteklerindeki kamplarda tırmanış hazırlığında olan yüzden fazla dağcının helikopterlerle kurtarıldığını açıkladı. 

ölenler arasında google'ın yöneticilerinden daniel fredinburg da bulunuyor.

başkent sokaklarında çok sayıda enkaz var. yıkılan yapılardan biri de, 19. yüzyıldan kalma dharara kulesi. turistlerin kentin manzarasını görmek için çıktığı 62 metrelik kulenin enkazında 200'den fazla kişinin olduğu tahmin ediliyor. 

depremin neden olduğu panikle binalardan atlayan çok sayıda kişinin vücudunda kırıklar meydana geldi. sosyal medyadan paylaşılan bazı fotoğraflarda katmandu'daki bir caddede derin çatlaklar oluştuğu görülüyor.

türk ekipler yolda

başbakanlık afet ve acil durum yönetimi'nin (afad) koordinasyon ve yönetiminde 65 kişilik arama-kurtarma ekibi, nepal'e yardım için yola çıktı. arama kurtarma derneği (akut) de, 40 kişiden oluşan bir ekip hazırladı.

ayrıca abd, ingiltere, pakistan, hindistan ve israil'den arama-kurtarma ekipleri de afet bölgesine hareket etti.

abd ve kanada'dan nakit yardımı

abd dışişleri bakanı john kerry, yazılı bir açıklamayla ülkesinin nepal'de hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. katmandu büyükelçisi aracılığıyla insani yardımlar için 1 milyon abd doları desteğin gönderileceğini söyleyen kerry, arama kurtarma ekiplerinin de bölgeye hareket ettiğini belirtti.

kanada da insani yardım malzemeleri için nepal'e 5 milyon dolar yardım yapılacağını, gerekirse miktarın arttırılacağını söyledi.

nepal'da 1934'te meydana gelen 8,3'lük depremde 8 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;