Deprem

Nepal’de afet sinirleri gerdi

7,9 büyüklüğündeki depremin 5 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğu Nepal’de yardımların yetersizliği sinirlerin gerilmesine neden oldu. Nepalliler ve turistler yiyecek kıtlığı nedeniyle kavga ediyor.

Konular: Asya - Pasifik
Hastanelerde sağlık hizmetleri de yetersiz koşullarda sürdürülüyor. [Fotoğraf: Reuters]

nepal içişleri bakanlığı başkent katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki lamjung'da, cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen depremde ölenlerin sayısının 5006’ya yükseldiğini açıkladı.

depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen bazı köylere ve kasabalara hâlâ ulaşılamadı. kendilerine yardım ulaştırılamayan ve dört gecedir kendi yaptıkları çadırlarda uyuyan nepalliler durumdan şikâyetçi. 10 bini aşkın yaralı ya çok kalabalık hastanelerde ya da açık havada sağlık hizmeti bekliyor.

altyapısal ve maddi yetersizlik yiyecek, su ve enerji kıtlığına neden oldu. nepalliler ve yabancılar arasındaki gerginlik artıyor. israil’den nepal’a giden arama kurtarma ekibi magnus üyesi amit rubin, “köylüler turistlerin çok fazla yemek aldığını düşünüyor” diye konuştu.

nepalli yöneticiler de depremin ardından aldıkları kararların yetersiz olduğunu kabul ediyor. nepal iletişim bakanı minendra rijal, “bu felaket ölçülemez düzeyde. yardım operasyonunu yönetmekte bazı zayıflıklar yaşandı. çarşamba günü itibariyle bunu geliştireceğiz” dedi.

‘ölü sayısı 10 bine çıkabilir’

nepal başbakanı sushil koirala da ülkenin bazı kısımlarına henüz ulaşamadıklarını belirtti. koirala o bölgelerdeki ölü sayısını da kattıklarında, deprem felaketinde ölenlerin sayısının 10 bine ulaşabileceğini söyledi. daha fazla uluslararası yardım talep eden başbakan koirala, acil olarak çadır ve ilaç ihtiyacı olduğunu ifade etti.

nepal dışişleri bakanı shanker das bairagi, arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra doktorlara da ihtiyaç olduğunu söyledi. “birinci önceliğimiz yardım ve kurtarma ekipleri. nörologlara, ortopedistlere ve travmatologlara ihtiyacımız var” dedi.

yardım için polonya’dan nepal’e giden bir yardım kuruluşu, hâlâ enkaz altında olanların yaşama ihtimalinin ‘sıfıra yakın’ olduğunu belirtti.

'1,4 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı var'

nepal’e uluslararası yardım gönderildi. ancak depremin artçı şokları, katmandu havaalanı’nın sıklıkla kapanmasına neden olunca, yardımların halka ulaşması gecikti. birleşmiş milletler 8 milyon kişiyi etkileyen deprem nedeniyle 1,4 milyon kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

deprem ülkede 1934 yılında 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;