Deprem

Nepal'de umutlar tükeniyor

Lamjung'da meydana gelen depremin 8. gününde enkaz altındaki insanların sağ kurtarılma umudu kalmadı gibi. Ölü sayısı 6 bin 600'ün üzerinde.

Konular: Deprem
Yetkililerin bazı yıkıntıların içine tehlikeli olduğu için girilmemesi yönündeki uyarılarına rağmen insanlar eşyalarını arıyor. [Fotoğraf: Reuters]

nepal'de 25 nisan cumartesi günü başkent katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki lamjung'da meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altındaki insanların sağ olarak kurtarılması konusunda umutlar tükeniyor. facianın ardından şu ana kadar en az 6 bin 600'ün üzerinde can kaybı olduğu belirtiliyor.

başkent katmandu'ya 25 kilometre uzaklıktaki sakhu bölgesinde birçok ülkeden gelen arama-kurtarma ekipleri, çalışmalarını sürdürürken vatandaşlar enkazda bulunan ve çalışmaları zorlaştıran molozları el birliğiyle atarak ekiplere yardım ediyor.

çalışmaları kontrol etmek için kentin ortasında kurulan çadırda insanlar, ailelerindeki kayıpların isimlerini bildiriyor. burada aynı zamanda ulaşan yardımların doğru dağıtılması için de programlama yapılıyor.

'umutlar azaldı, cesetler aranıyor'

depremin ardından enkaz altından çok sayıda cesedin çıktığı sakhu'da artık enkaz altında canlı birine ulaşmanın zor olduğunu söyleyen yetkililer, büyük ölçüde umutların azaldığını ancak insanların yakınlarının cesetlerini bulmak istediğini belirtiyor.

arama-kurtarma çalışmaları sürerken bazı vatandaşlar evlerinde sağlam kalan eşyaları çıkarmak için kazma ve küreklerle enkazların içine giriyor. yetkililerin tehlike uyarılarına rağmen insanlar eşyalarını arıyor.

afad ekibi türkiye'ye döndü

nepal'deki depremin ardından bölgeye ulaşan başbakanlık afet ve acil durum yönetimi (afad) başkanlığı ekibi çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.

afad istanbul arama kurtarma birlik müdürü can avcı, deprem sonrası nepal'de arama kurtarma çalışmalarına katılan 22 ülkeden biri olan türkiye'nin, eş zamanlı olarak insani yardım çalışmalarını da yürüttüğünü ve afad olarak ilk etapta 16 ton insani yardım malzemesi ulaştırdıklarını söyledi.

1934'ten bu yana en büyük deprem                                  

7,9'luk deprem, ülkede 1934 yılında 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli sarsıntı oldu.

nepal başbakanı sushil koirala deprem felaketinde ölenlerin sayısının 10 bine ulaşabileceğini söyledi. daha fazla uluslararası yardım talep eden başbakan koirala, acil olarak çadır ve ilaç ihtiyacı olduğunu belirtti.

birleşmiş milletler 8 milyon kişiyi etkileyen deprem nedeniyle 1,4 milyon kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

kaynak. reuters ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;