İsrail - Filistin sorunu

'Netanyahu yargısız infazları durdurmalı'

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, hükümetin polisler ile silahlı sivillerin hem hâkim hem de infazcılara dönüşmesine izin verdiğini ifade ederek Başbakan Netanyahu'dan, Filistinlilere yönelik işlenen 'yargısız infazları' durdurmasını istedi.

İsrail askerlerinin, 'bıçaklı eylem yapmak üzere olduğu' gerekçesiyle Kudüs'te öldürdüğü bir Filistinli genç. [Fotoğraf: AFP-Getty]

israilli insan hakları örgütü b'tselem,  netanyahu hükümetinin, polisler ile silahlı sivillerin hem hâkim hem de infazcılara dönüşmesine izin verdiğini hatta teşvik ettiği ifade etti ve filistinlilere yönelik ‘yargısız infazların' durdurulması gerektiğini vurguladı.

güvenlik güçlerinin, tehlike arz etmeden de  öldürme kastıyla ateş açtığı kaydeden insan hakları örgütü, "bu durum, netanyahu koalisyonundan hükümetin seçilmiş temsilcilerinin, başbakanın sessizliğinden güç alarak yaptıkları coşkulu söylemlerin neticesidir" ifadesini kullandı.

'etkisiz hâlde bile infaz ediliyorlar'

israil askerlerinin açtığı ateşte filistinlilerin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin belgelerin de bulunduğunu vurgulayan b'tselem, şunlar belirtti:

"salı günü kudüs'ün kalandiye beldesinde nurhan avvad (16) isimli filistinli, israilli bir polisin açtığı ateş sonucu yaralanıp, düştü. daha sonra da avvad'ın 14 yaşındaki kuzeni hedil'e ateş açıldı. ilk kurşunda yaralanan hedil'in üzerine öldürmek için bir kez daha ateş edildi. başka bir olay da pazartesi günü israil askerlerinin eşrakat ketanani'ye (16) önce araçla çarptıktan sonra ateş etmesidir." 

söz konusu olaylarda filistinlilerin vücutlarına isabet eden kurşun ya da araçla çarpılması sonucu hareketsiz hale gelmesine rağmen askerlerin yaralılar üzerine birden fazla ateş açtığı kaydedildi.  

belgelenen olaylardan birinde de üzerlerine açılan ateşte yaralananlardan birinin öldürülüp öldürülmeyeceği hakkında konuşulduğunu da ifade eden örgüt, "burada mesele, infaz kararının hukuk ya da yargılama olmaksızın aleni şekilde sokakta yapılmasıdır. bu olayların benzerleri mevcuttur" değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;