Afrika
Nijerya'da kurşun zehirlenmesi
Ülkenin kuzeyindeki Zamfara bölgesinde yasa dışı altın madenciliği çok sayıda hayatı tehdit ediyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kuzeyde etkili
Beyin hasarına yol açıyor
'Hükümet önlem almalı'
nijerya’nın kuzeyinde yasadışı altın madenciliği nedeniyle yaşanan kurşun zehirlenmesi binlerce genç hayatı tehdit ediyor. zehirlenen çocukların uzun dönemli beyin hasarı gibi ciddi hastalıklar geçirmeleri muhtemel.
nijerya’nın başkenti abuja’da konuyla ilgili iki günlük bir konferans düzenlendi. konferansın sonunda açıklama yapan sınır tanımayan doktorlar örgütü’nden ivan gayton, hükümetin temaslara katılmadığını ve bu konunun son derece hayalkırıklığı yarattığını söyledi.
ivan gayton, ülkede iki yıl önce başlayan zehirlenme vakalarının sayısının 4 bini bulduğunu ancak hükümetin halen ciddi önlemler almadığı konusunda uyardı.
gayton, nijerya hükümetine temizlik çalışmaları için 5,3 milyon dolar ayırması çağrısında bulundu. gayton, hükümetin bölgede yaşayan insanları madeniliğin tehlikeleri ve alınacak önelmeler konusunda eğitmesini de istedi.
2010’da başladı
2010 yılında zamfara bölgesinde 160 çocuğun ölmesinin diğerlerinin de kör ve sağır kalmasının ardından bölgede kurşun zehirlenmesi ortaya çıkmıştı. abd salgın kontrol ve önleme merkezi salgını ‘beklenmedik’ olarak değerlendirmişti.
mayıs 2010’un ortasında yabancı doktorlar ve çevreyi temizlemek için tehlikeli atık inceleme uzmanları bölgeye gitmişti, ancak mevsimsel yağışlar çalışmalarını engellemişti.
bu dönemden itibaren sağlık çalışmaları ve bölge temizleme çalışmaları hep yabancı yardım kuruluşları tarafından gerçekleştirildi. hükümet, köylülerin maden çıkarmayı durdurmalarını istedi ancak uygulama yasa dışı şekilde devam etti.
yataklarında saklıyorlar
zamfara eyaletinde nijer sınırında altın depolarının varlığı uzun süredir biliniyor. ancak, son yıllarda altın fiyatlarındaki artışın ardından köylüler yeniden altın çıkarmaya başladı.
kısa süre içinde yoksul köylüler gramı 23 dolardan daha pahalıya altın satabilir hale geldiler. bu miktar insanların çoğunun günde 2 dolardan az paryla yaşadığı bir ülkede köylüler için önemliydi.
ancak zamfara eyaletindeki altın çok yüksek düzeyde kurşun içeriyor. köylüler, altınları çamurdan yapılmış evlerinde, kimi zaman yataklarının içinde saklıyor.
2011’in ocak ayında yayınlanan bir rapora göre yabancı uzmanlar tarafından çoktan temizlenmiş olan köylerde yeniden kurşun ve civa oranı yükseldi çünkü köylüler hiç önlem almadan yeniden altın çıkarmaya başlamıştı.
beyin hasarına neden oluyor
kurşun zehirlenmesi çocuklarda beyin ve sinir sisteminde hasara yol açmasının yanı sıra büyüme hızında azalmaya, öğrenme ve davranış sorunları ile hiperaktiviteye yol açabiliyor.
yetişkinlerde ise üreme sorunu, yüksek tansiyon, sinirsel bozukluklar, hafıza sorunları; ciddi vakalarda nöbet, koma ve ölüme de görülebiliyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar