Bilim-Teknoloji

Nobel Ödülü'nü açık artırmaya çıkarıyor

DNA alanında yaptığı çalışmalarla 1962 yılında Nobel Ödülü'nü kazanan James Watson, ödülünü açık artırmaya çıkaracağını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
James Watson 1962'de kazandığı Nobel Ödülü'nü açık artırmaya çıkardı. [Fotoğraf: Christie's]

cambridge üniversitesi'nde 1950'li yıllarda dna'nın yapısı üzerinde yaptığı araştırmalarla 1962 yılında nobel ödülü'ne layık görülen james watson, ödülünü 4 aralık'ta açık artırmaya çıkarıyor. francis crick ve maurice wilkins ile nobel tıp ve psikoloji ödüllerini paylaşan watson, açık artırmadan elde edilecek geliri hayatı boyunca ilgilendiği alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara adayacağını belirtti.

85 yaşında olan watson, new york'taki christie's açık artırma evinde yapılacak satışta ödül ile takdim edilen el yazısı konuşma metnini ve kabul yazısını da satacağını duyurdu. dna araştırmalarının öncülerinden biri olarak tarihte yer edinen watson, cnn'e 2013'te yaptığı açıklamada crick için 'gerçekten konuşabildiğim ilk insandı' ifadesini kullandı.  watson, dna'nın ne kadar önemli olduğu konusunda kendisini sadece crick'in anlayabildiğini söylemişti.

watson ve crick, 1953 yılında dna'nın birbirine dolanmış iki zinciri temsil eden moleküllerden oluştuğu sonucuna varmış ve sarmal yapıyı keşfetmişti. dna'nın bilgi sakladığı ve nasıl kopyalandığı alanında elde edilen bilgiler, biyoloji alanındaki kırılma noktalarından biri olmuştu.

dna mektubu rekor fiyata satılmıştı

watson, elde edeceği geliri başta cold spring harbor laboratvuarı, chicago üniversitesi ve clare college cambridge için harcamak istediğini belirtti. bilim insanı, akademik dünyayı fikir ve anlayışın güçleneceği bir ortam olarak korumak adına açık artırmanın kendisine yardımcı olacağını söyledi.

francis crick'in oğluna yazdığı, dna'nın yapısını anlatan mektup 'secret of life', geçtiğimiz yıl 6.06 milyon dolara alıcı bulmuştu. crick, mektubu watson ile yaptıkları keşiften haftalar önce yazmıştı. ikilinin elde ettiği tarihi bilgiler, nature dergisinin nisan 1953 sayısında yayımlanmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;