Nobel Ödülleri

Nobel Tıp Ödülü dağıtıldı

Nobel Tıp Ödülü'nü, beynin yer belirleme sistemini keşfeden İngiliz bilim insanı John O'Keefe ile Norveçli çift May-Britt Moser ve Edvard Moser paylaştı.

Nobel Tıp Ödülü Profesör John O'Keefe ile Norveçli May-Britt Moser ve Edvard Moser çiftine verildi. [Fotoğraf: Reuters]

nobel komitesi, john o'keefe ve moser çiftinin, beyinde konumlama sistemini oluşturan hücreleri keşifleriyle tıp ödülü'ne layık görüldüklerini açıkladı. açıklamada keşiflerinin, beynin "bizi çevreleyen alanın haritasını nasıl çizdiğinin ve karmaşık bir ortamda nasıl yol alabildiğimizin" izah edilmesine yardımcı olduğu belirtildi.

university college of london'da çalışmalarını yürüten john o'keefe'nin, bu konumlandırma sisteminin ilk bileşeni olan sinir hücresini 1971 yılında keşfettiği; 2005'te ise moser çiftinin hassas yön bulma için koordinat sistemini meydana getiren bir tür sinir hücresini tanımladığı duyuruldu.

nobel komitesi, beynin konumlandırma sistemi konusundaki bilginin, alzheimer hastası kişileri etkileyen, "yıkıcı uzamsal hafıza kaybına zemin teşkil eden mekanizmanın anlaşılmasına" yardım edebileceğini açıkladı.

may-britt moser ve edvard moser çifti trondheim'daki norveç bilim ve teknoloji üniversitesi'nde çalışmalarına devam ediyor.

kaynak: reuters, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;