Bilim-Teknoloji

'NSA İngiltere'yi de dinliyor'

Eski istihbarat ajanı Edward Snowden, İngiltere'yi ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) skandalında yer almakla suçlarken, NSA'in casusluğuna maruz kaldığını belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
ABD birçok ülkeyle diplomatik krize neden olan Snowden'ı casuslukla suçluyor ve Rusya'dan iadesini istiyor. [EPA]
londra'da uluslararası af örgütü tarafından düzenlenen etkinlikte video bağlantısı üzerinden konuşan snowden, nsa'in ingiltere istihbarat merkezi gchq'da 'truva atı bulunduruyor olabileceğini' söylerken, başbakan david cameron'ın dinlendiğini iddia etti. 
nsa skandalının ortaya çıkarılışını konu alan citizenfour belgeselinin gösterimi öncesinde konuşan snowden, 'ingiltere'de yasaların sivil özgürlükleri kısıtlamak için hazırlandığını ve gchq ile nsa'in gözetleme ve casusluk donanımı yerleştirdiklerini' söyledi. 
ingiltere'nin nsa tarafından tasarlanan casusluk donanımlarını kullandığını belirten snowden, 'ingiliz hükümetinin nsa'ye güvenerek kendi üzerinde casusluk yapılmasına bile izin verdiğini' ifade etti. snowden sayısız ingiliz vatandaşı arasında başbakan cameron'ın bilgilerinin de nsa veri tabanında yer aldığını söyledi. 
norveç'e gidebilir 
abd'den 2013 yazında kaçan ve hong kong'daki bir otel odasında ilk nsa belgelerini yayımlamaya başlayan snowden, rusya'dan sığınma izni almasının ardından halen adresi bilinmeyen bir yerde kalıyor. 
norveç edebiyat ve ifade özgürlüğü akademisi tarafından ödüllendirilen snowden, akademi tarafından oslo'ya davet edilirken, washington davetin iptal edilmesini istedi.
akademi, hükümetin snowden ziyaretine izin vermesi gerektiğini savunuyor.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;