G20

Obama: Güvenli bölge amaca zarar verir

Suriye'de güvenli ya da uçuşa yasak bölge ilân edilmesinin zararlı olacağını söyleyen ABD Başkanı Obama, "Gerçek bir güvenli bölge, sahada askerler bulundurmamızı gerektirecek. Bu güvenli bölge konusunda çok fazla sayıda soru ortaya çıkarıyor" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama G-20 Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Al Jazeera/Zahidin Köşüş]

abd başkanı barack obama, antalya'daki g-20 zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi. obama'nın güvenli bölge, işid, suriye'nin geleceği, fransa'daki saldırılar ve mülteciler başlıklarındaki öne çıkan ifadeleri şunlar:

güvenli bölge: güvenli veya uçuşa yasak bölge, amaca zarar verir. gerçek bir güvenli bölge, sahada askerler bulundurmamızı gerektirecek. bu güvenli bölgeye kim girecek, kim çıkacak, terör saldırıları için mıknatıs görevi mi görecek, çok fazla sayıda soru ortaya çıkıyor.

işid: hedefimiz, işid denilen zalim örgütü yok etmek. örgüt hem irak, hem de suriye'de daha az toprağı kontrol ediyor. işid'in rakka'daki merkezine giden hatları kesiliyor. doğru stratejiye sahibiz ve bu işi bitireceğiz. tehditler hakkında bilgi sahibi olduğumuzda bunu bütün ortaklarımızla paylaşacağız. işid’e karşı mücadele için daha fazla ortak bulmaya çalışıyoruz.  işid’e katılan savaşçılar, kendi ülkelerine dönünce ciddi tehdit oluşturacak.

suriye'nin geleceği: özellikle beşşar esad’ın suriye’nin geleceğinde kesinlikle bir rolü olmadığına inanıyoruz. krizin en önemli sebeplerinden bir tanesi, suriye halkına açtığı savaş. suriye hakkındaki diplomasi çalışmalarımızda ruslara ve iranlılara işid’in hem onlar, hem de bizler için en büyük tehdit olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.

fransa: fransa’yla istihbarat ve operasyonel askeri bilgi paylaşımını daha etkin hale getiriyoruz. bize gelen tehdit raporları var. bir yılı aşkın süredir, olası işid saldırıları hakkında endişeler var. paris saldırısıyla ilgili spesifik bir bilgiye sahip olduğumuz söylenemez.

mülteciler: türkiye, lübnan ve ürdün mülteciler konusunda inanılmaz bir yük altında. mültecilere kapılarımızı kapatmak değerlerimize aykırı olur. mülteciler konusunda hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız; buna abd de dahil. "müslümanları almayalım, hristiyanları alalım" diyenleri duyduğumda, bir savaştan kaçanları buna tabi tutmak gerçekten utanç verici.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;