ABD

Obama Körfez'de aradan çekildi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Obama'nın gelecek hafta yapacağı Suudi Arabistan ziyaretinde, Müslüman Kardeşler nedeniyle bölünen Körfez ülkelerinin liderleriyle bir zirve düzenleme çabasından vazgeçtiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Katar'ı Körfez İşbirliği Teşkilatı ilkelerine uymamakla suçluyor. Reuters (Arşiv)

amerika birleşik devletleri (abd) ulusal güvenlik danışmanı susan rice, abd başkanı barack obama'nın, 28 mart cuma günü önceden planlandığı gibi suudi arabistan kralı abdullah ile riyad'da bir araya geleceğini açıkladı.

rice'ın açıklamasına göre, beyaz saray bir süredir bu ziyaret sırasında obama'nın diğer müttefik körfez liderleriyle de bir araya geleceği bir zirve düzenlemek üzere girişimde bulunuyordu ancak bu ülkeler arasındaki bölünme nedeniyle bu çabadan vazgeçti.

körfez işbirliği konseyi'nin (kik) üç üyesi suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri (bae) ve bahreyn, 5 mart'ta sürpriz bir kararla katar'daki büyükelçilerini geri çekmişti. kararın arkasında katar'ın müslüman kardeşler teşkilatı'na (ihvan) verdiği destek vardı. suudi arabistan karardan iki gün sonra da müslüman kardeşler'i terör örgütü ilan etti.

katar'dan büyükelçi çekme kararında suudi arabistan ile birlikte hareket eden bahreyn ve bae, ihvan'ı terör örgütü listesine almadı.

"zamanlama uygun değil"

obama'nın gezisi öncesi gazetecilere bilgi veren rice, kik üyeleri arasındaki durumun son zamanlarda daha 'karmaşık' hale geldiğini söyledi. rice "tüm kik ülkeleri ile güçlü ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizi korumakla beraber, ortak bir toplantı için zamanlamanın onlar açısından uygun olduğunu düşünmedik" dedi. 

obama yönetimi körfez liderleriyle ortak bir zirve düzenleyerek hem iran'ın nükleer programı ile ilgili süren müzakerelerle, hem de suriye'deki iç savaşla ilgili görüş ayrılıklarını hafifletmeyi planlıyordu.

abd'li yetkililer obama'nın körfez'deki müttefiklerinin birlik içinde olmasını tercih ettiğini söylüyor ancak abd ulusal güvenlik danışmanı, washington'ın bu konuda bir arabuluculuk girişiminde bulunabileceğini söylemedi.

obama 28 mart cuma günü ukrayna'daki krizin gündemde olacağı avrupa turundan sonra aynı gün riyad'a gidecek. obama lahey'deki nükleer güvenlik ile ilgili konferansda birleşik arap emirlikleri prensi muhammed bin zayid ile de bir araya gelecek.

körfez'de ihvan gerginliği tırmanırken, körfez ülkelerinin liderleri ve temsilcileri 25 mart'ta kuveyt'te yapılacak arap birliği zirvesinde bir araya gelecek.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;