ABD

Obama'dan 'Esselamu Aleykum'

Obama, içerisinde eğitim ve sağlık hizmetleri de verilen Baltimore İslam Toplumu’ndaki camiyi ziyaret etti. İslam sözcüğünün, barış anlamına gelen “selam” kökeninden geldiğinin altını çizen Obama, "Esselamu Aleykum, barış üzerinize olsun demek. İslam bir barış dinidir” dedi.

islam’ın barış dini olduğunu vurgulayan obama, içinde bulundukları caminin de ülkedeki diğerleri gibi abd’nin bir parçası olduğunu söyledi.

obama, amerikalılardan hiçbir camiyi ziyaret etmemiş olanlara seslenerek, baltimore islam toplumu camisinin de sinagog ve kiliseler gibi diğer ibadethanelerden farkı olmadığını kaydetti.
ancak ülke genelindeki müslüman toplumu için şu anın “kaygı ve açıkça bazı korku içeren bir dönem" olduğuna işaret eden obama, “tüm amerikalılar gibi, terörizm korkusundan endişe duyuyorsunuz ancak daha da ötesinde çok az sayıdakilerin şiddet eylemleri nedeniyle amerikalı müslümanlar olarak tüm toplumunuzun sık sık hedef alınması veya ayıplanmasına yönelik diğer kaygılarınız var” diye konuştu.

obama, abd’deki müslüman toplumunun birkaç milyon olduğunu anımsatarak, amerikalıların genel olarak müslümanları yeterince tanımadıklarına, daha çok medyada yer alan terör eylemlerinden dolayı müslümanların adlarını duyduklarına vurgu yaptı.
abd'deki 11 eylül saldırısının ardından ve özellikle de fransa’nın başkenti paris ile san bernardino’da meydana gelen terör saldırılarından sonra terör eylemlerinin inançlarla ilişkilendirildiğini dile getiren obama, son dönemde amerikalı müslümanlara karşı artan söylemlere de karşı çıktı.

obama, “müslüman amerikalılara yönelik hoş görülemeyecek siyasi bir retoriği duyuyoruz ki, bunun ülkemizde yeri yok” ifadesini kullandı.

 "hiç kimse ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmemeli"

abd’deki camilerin, başörtüsü takan kadınların hedef alındığını, çocukların aşağılandığını, mescitlerin tahrip edildiğini aktaran obama, amerikalı müslümanların da aslında ülkeleri için olağanüstü işler yapan kişiler olduğunu kaydetti.
bu kişilerin çocuklarının ebeveynlerine “bu ülkeden çıkarılmaya mı zorlanacaklarına, kendilerine niçin bu tür muamelede bulunulduğuna” dair sorular sorduklarını belirten obama, “bunlar çocuklarla yapılması gereken konuşmalar olmamalı. bu ülkede değil, bu zamanda değil” dedi.

obama, kendilerini ülkede ikinci sınıf hissettiklerini ifade eden birçok kişiden mektuplar aldığı bilgisini vererek, bunun ülkesinde kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi.
“biz büyük bir abd ailesiyiz ve bu ülkede hiç kimse ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmemeli” diyen obama, müslümanların topluma katkılarından övgüyle söz ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“buraya amerikalı müslümanların yeterince duymadıkları iki sözcüğü söylemeye geldim, o da teşekkür etmek. toplumumuza hizmetlerinizden dolayı teşekkürler, bizi güçlü ve birlikte tutan desteklerinizden ve bizi bütün bir amerikan ailesi olarak tutan yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.”

"işid islam'ı savunmuyor"

obama, müslümanların, kuruluşundan bu yana abd'nin bir parçası olduğunu vurgulayarak, eski başkanlardan thomas jefferson ve john adams’ın kendilerine ait kuran-ı kerim nüshalarının bulunduğunu, benjamin franklin'in ise dönemin istanbul müftüsünden kendilerine vaaz vermek üzere bir din görevlisi göndermesini istediğini hatırlattı.
müslümanların, emniyet, istihbarat ve orduda görev alarak abd'yi güvende tutmak için çabalayan insanlar olduklarını ve bu ülkenin özgürlüğü için mücadele verdiklerini ifade eden obama, ülkesi için çarpışan bazı müslüman askerlerin de arlington’daki devlet mezarlığında yattığını kaydetti.

abd başkanı obama, ayrıca abd’ye katkı sunan aralarında prof. dr. aziz sancar’ın da yer aldığı nobel ödüllü müslüman bilim adamalarını isim vermeden övdü.

"esselamu aleykum"

islam sözcüğünün, barış anlamına gelen “selam” kökeninden geldiğinin altını çizen obama, "esselamu aleykum, barış üzerinize olsun demek. islam bir barış dinidir” dedi.

dolayısıyla islam’ın terörizmi yasakladığına da işaret eden obama, “islam, diğerlerine karşı saygı duyulmasını isteyen geleneğe sahiptir” ifadesini kullandı.

obama, daeş gibi terör örgütlerinin islam’ı veya müslümanları savunmadığını, dikkati bakıldığında da terör örgütlerinin kurbanlarının çoğunun masum müslüman erkek, kadın ve çocuklar olduğunu söyledi.
abd başkanı obama, "terör örgütlerine bu meşruluğu vermemeliyiz. onlar islam'ı savunmuyor" diye konuştu.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;