ABD

Obama'nın savunma bakanı adayı Carter

ABD Başkanı Barack Obama, istifa eden Chuck Hagel'in yerine eski savunma bakan yardımcısı Ashton Carter’ı aday gösterdi.

Konular: Ortadoğu, ABD
ABD Başkanı Obama, geçen yılın Aralık ayında Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın istifasının ardından yerine Carter'ı aday göstermişti. [Fotoğraf-Reuters]

beyaz saray'da bir basın toplantısı düzenleyen obama savunma bakanlığı görevi için ashton carter'ı aday gösterdi. 

yanına carter'ı da alan obama yaptığı açıklamada "ashton carter tecrübesi ve emsalsiz stratejik bakış açısıyla bu görevi başarıyla sürdürecektir" dedi. carter görevi, geçen haftalarda istifa eden chuck hagel'den devralacak. 

60 yaşındaki carter daha önce savunma bakan yardımcısı olarak görev almıştı. carter, pentagon'un bürokrasisini iyi bilen isimlerden biri; gelişmiş silah ve askeri bütçeler konusunda uzman. 

carter eğer senato tarafından da onaylanırsa 2008'den beri görevde olan obama'nın dördüncü savunma bakanı olacak. senato'da carter'ın aleyhine bir karar beklenmiyor. 

obama'dan önce gün içerisinde açıklama yapan beyaz saray sözcüsü josh earnest, carter’ı överek, savunma bakanlığı'nın işlevi ile ilgili detaylı bilgiye sahip biri olduğunu ve 2011 yılında senato'nun oybirliği ile onu bakan yardımcılığı görevine getirdiğini hatırlatmıştı.

hagel'ın istifası 

abd savunma bakanı chuck hagel 25 kasım’da başkan obama’ya istifasını sunmuştu. obama da istifayı kabul ederek yeni bakan göreve başlayıncaya kadar bu görevde kalmasını istemişti.

hagel ile ilgili olarak abd kamuoyunda ve cumhuriyetçi parti'de son dönemde obama'nın işid karşıtı mücadelede 'yumuşak ve stratejiden yoksun' bir rol oynadığına dair yoğun eleştiriler yapılıyordu.

68 yaşındaki cumhuriyetçi eski senatör hagel, 2013'te leon panetta'nın yerine göreve gelmişti.

suriye ve irak'ta görüş ayrılığı 

abd savunma bakanı chuck hagel 2008’den bu yana iktidarda olan obama yönetimiyle yollarını ayıran üçüncü savunma bakanıydı.

amerikan medyasında yer alan yorumlarda, hagel’in istifasının altındaki neden olarak, suriye ve irak, özellikle suriye krizindeki görüş ayrılıkları ve bu krizlerde obama’nın dış politikayla ilgili karar alma süreçlerinde hagel’i devre dışı bırakarak beyaz saray’da yakın çevresindeki isimlerle istişarede bulunması gösteriliyor.

daha önceki savunma bakanları robert gates ve leon panetta da obama ile yollarını ayırmış ve abd başkanı'nı, izlediği suriye ve irak politikaları nedeniyle eleştirmişti.

hagel ise obama’ya tepkisini göstermek için ayrılmayı beklemedi. hagel birkaç ay önce obama’nın ulusal güvenlik danışmanı susan rice’a gönderdiği bir mektupta, “esed rejimi ile ilgili ne yapacağımıza dair daha net bir görüşe sahip olmalıyız” ifadelerini kullanarak, obama’nın suriye meselesiyle ilgili ‘politikasızlık politikasına’ tepkisini ortaya koydu.

hagel, abd öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının esed rejimine fayda sağladığını da kabul etti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;