Çözüm süreci

Öcalan: Kobani ile süreç ayrılmaz bütün

Abdullah Öcalan'a göre, Kobani ile çözüm süreci ayrılmaz bir bütün. İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştükten sonra yazılı açıklama yapan HDP, Öcalan'ın Kobani'de yaşananların Türkiye'yi de yeni bir darbe sürecine sokacağını söylediğini duyurdu.

abdullah öcalan, çatışmaların sürdüğü kobani ile ilgili kandil'den gelen, "çözüm süreci anlamını yitirmiştir" açıklamalarının ardından imralı'da görüştüğü halkların demokratik partisi heyeti aracılığıyla açıklama yaptı.

"kobani gerçekliği ile süreç bir bütün"

"sadece bölge değil, insanlığın geleceği açısından da bıçak sırtı olarak tanımlanabilecek günlerden geçmekteyiz" sözleriyle başlayan açıklamada öcalan'ın, kobani'yi çözüm sürecinin bir parçası olarak gördüğü belirtildi. 

"kobani kuşatması sıradan bir kent kuşatması olmanın çok ötesinde, sadece kürt halkının demokratik kazanımlarını hedeflemekle kalmayıp, türkiye'yi de yeni bir darbe sürecine sokacaktır. bu katliam girişimi hedefine ulaşırsa hem süreci sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır. devlet içinde de halen çözüm odaklı davrananlarla imha sığlığından medet umanlar arasında bir gelgit yaşandığı gözlemlenmektedir. çözümden yana olanların sürece ve sorunlara zamanında ve aktif müdahaleler geliştirmesi hayati önemdedir. bu itibarla kobani gerçekliği ile sürecin ayrılmaz bir bütün olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatarak, herkesi büyük bedellere mal olan bu demokratik yolculuğumuz ve insanlık mücadelemizi sahiplenmeye çağırıyorum."

açıklamada öcalan'ın işid'i ortadoğu'nun jitem'i olarak tanımladığı da belirtildi ve "türkiye'de sürecin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesi, kobani'ye gereken ciddiyet ve sorumlulukla sahip çıkmaya çağırıyorum" ifadelerine yer verildi. 

"zaman kaybetmeden müzakereler başlasın"

öcalan, resmi gazete'de yayınlanan çözüm süreci kurulu kararını "yol haritasının eylem planı" olarak tanımladı, imralı'da yürütülen görüşmelerde diyalogdan müzakereye geçilmesi konusunda mutabakata varıldığını belirtti. 

"artık birincil öneme haiz olan şey bu yol haritası ve eylem planının anlamlı bir ilkeler bütünlüğü ile çerçevelenmesidir. çünkü en ideal eylem planı bile ilkesel bir bütünlükle ele alınmazsa kuru bir metin olmaktan öteye geçemez. bu ilkelerin belirleneceği zemin ise, başta kurullar ve komisyonlar olmak üzere müzakere organlarının oluşmasıyla mümkündür. bu çerçevede, bakanlar kurulu kararı haline gelen müzakere iradesinin pratikleşmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. resmileşen bu metin doğrultusunda ve metnin içeriğine uygun olarak resmi müzakerelerin zaman kaybetmeksizin başlaması oldukça önemlidir."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;