15 Temmuz darbe girişimi

Öksüz'le ABD'ye giden isim Kemal Batmaz

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde olduğu gerekçesiyle tutuklanan Kaynak Kağıt AŞ'nin eski Genel Müdürü Kemal Batmaz'ın, 11 Temmuz'da Gülen örgütünün "Hava Kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'le ABD'ye gittiğini, iki gün sonra yine Öksüz'le Türkiye'ye döndüğünü ve darbeyi yöneten isimler arasında olduğunu belirledi.

[Fotoğraf: AA]

ankara cumhuriyet başsavcılığı, 15 temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturmada, kaynak kağıt aş'nin eski genel müdürü kemal batmaz'ın, darbe girişimini akıncı üssü'ndeki 143. filo'dan adil öksüz ile yönettiği tespit etti.

anadolu ajansı, "batmaz'ın, darbe girişiminin "sır kutusu" adil öksüz'den daha etkili bir isim olduğu belirtiliyor" ifadesini kullandı. 

darbe girişiminin hemen ardından şüpheli bulunarak tutuklandığı ortaya çıkan batmaz'ın, öksüz ile 11 temmuz'da abd'ye gittiği belirlendi. batmaz'ın öksüz ile 2 gün sonra türkiye'ye döndüğüne ilişkin atatürk havalimanındaki görüntüleri de ortaya çıktı. 

batmaz'ın, darbe girişiminde etkin şekilde rol aldığı akıncı üssü'ndeki 143. filo'daki güvenlik kamerası kayıtlarından da tespit edildi.

darbe girişiminin yaşandığı geceye ilişkin görüntülerde, batmaz'a üsteki askerlerin selam verdikleri kayıtlara yansıdı.

başsavcılık, yaptığı sorgulama sonucunda batmaz'ın darbe girişiminin hemen ardından akıncı üssü çevresinde gözaltına alındığı ve ankara'da tutuklandığını belirledi.

bunun üzerine cezaevinden getirilerek, bir kez daha ifadesi alınan batmaz'ın suçlamaları reddettiği öğrenildi.

batmaz, gözaltına alındıktan sonraki ilk sorgusunda tıpkı adil öksüz gibi akıncı üssü civarında arsa bakmak amacıyla bulunduğunu iddia etmişti.

darbe hazırlığına ilişkin 12 kişi hakkında gözaltı kararı

ankara cumhuriyet başsavcılığınca, ayrıca, 15 temmuz'daki darbe girişiminin hazırlık toplantılarının yapıldığı ankara'daki iki evi kiralayan ve adil öksüz ile 2016'nın mart ve haziran aylarında abd'ye giden 12 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılırken, şüphelilerden 6'sı gözaltına alındı.

öksüz, 16 temmuz'da gözaltına alındı, iki gün sonra mahkemece serbest bırakıldı

darbe girişimini organize eden adil öksüz, al jazeera'nin ulaştığı kayıtlara göre iki gün gözaltında bekledi. yani zannedildiği gibi darbe sabahı gözaltına alındıktan sonra aynı gün serbest bırakılmadı. 16 temmuz’da gözaltına alanın öksüz, 18 temmuz’da sabaha karşı savcılığa sevk edildikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı.

tutuklama talebiyle sevk edilen öksüz, hâkim köksal çelik tarafından "sabit ikametgâh sahibi olması ve delilleri karartma imkanı olmaması" gerekçeleriyle serbest bırakıldı. savcılık bu karara itiraz etti. itirazı değerlendiren hâkim çetin sönmez de tutuklama talebini reddetti. iki hâkim hakkında hsyk tarafından soruşturma başlatıldı. hâkimler geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.

darbe girişimi öncesi 11 temmuz'da abd'ye giden, 13 temmuz'da türkiye'ye dönen ve darbe gecesi akıncı üssü'nde bulunduğu tespit edilen öksüz'ün, 4. ana jet üssü komutanı hakan evrim'e, genelkurmay başkanı orgeneral hulûsi akar ile fetullah gülen'i görüştürme teklifinde bulunduğu iddia ediliyor.

öksüz'ün darbe girişimi gecesi, örgüt mensuplarına pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve "darbe fetvası" verdiği de ileri sürülüyor.

[Fotoğraf: AA]

[Fotoğraf: AA]

[Fotoğraf: AA]

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;