Türkiye

Önce okuyor, sonra sanat yapıyorlar

Elazığ'da yaşayan bir grup ev kadını, topladıkları gazeteleri okuduktan sonra onlardan çeşit çeşit objeler hazırlayıp geri dönüşüme, satışıyla da aile bütçesine katkı sunuyor.

Konular: Türkiye, İnsan

elazığ'da bir grup ev kadını, topladıkları gazeteleri önce okuyor, sonra sanatsal objelere dönüştürüyor.

ev işlerinden arta kalan zamanlarını değerlendirmek isteyen ev kadınları, halk eğitim merkezi müdürlüğünün desteği ve usta öğretici nesrin er'in girişimiyle açılan atölyede buluştu. topladıkları gazetelerle atölyenin yolunu tutan kadınlar, soba etrafında toplanarak gazeteleri okuyor, bulmacalarını çözüyor. daha sonra er'in verdiği eğitim ile yeteneklerini ve hayal güçlerini birleştiren kadınlar, çöpe atmak yerine okudukları gazetelerden farklı renk ve türde şık objeler hazırlıyor.

bu sayede gazete okuma alışkanlığı kazanan kadınlar, gazeteleri değerlendirerek geri dönüşüme, hazırladıkları objeleri satarak da aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

"hayatımızın rengi değişti"

kursa katılan ev kadınlarından 45 yaşındaki sabiha salman, aa muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır migren hastası olduğunu ve bu nedenle yıllarca kalabalık ortamlara girmekten kaçındığını söyledi.

evde televizyon karşısında zaman geçirmek istemediği için tavsiye üzerine atölyeye geldiğini dile getiren salman, kursa başlamadan önce gazete okuma alışkanlığı olmadığını aktardı.

atölyeye geldikten sonra gazeteye ilgisinin arttığını ifade eden salman, "bu sayede gazete okuma alışkanlığımız arttı, hayatımızın rengi değişti." dedi.

salman, artık evde dolap raflarına serdiği gazeteleri dahi okuyarak ezberlediğini anlatarak "gazeteleri okuduktan sonra da değerlendiriyoruz. en azından geri dönüşüme ve ailemize katkısı oluyor. burada zamanımız boşa geçmemiş oluyor." diye konuştu.

okuma merakından evdeki herkesin etkilendiğini ifade eden salman, ailece her gün belirli bir saat evde kitap ve gazete okuduklarına dikkati çekti. salman, herkese kitap ve gazete okumayı tavsiye etti.

"doktor tavsiyesi ile geldim"

depresyon hastası olduğunu söyleyen 59 yaşındaki gülsüm yurdagül, rahatlamak için atölyedeki eğitime katıldığını belirtti. "doktor tavsiyesi ile geldim." diyen yurdagül, gazete okumanın ve onlardan objeler hazırlamanın faydasını gördüğünü vurguladı.

yurdagül, "evde sürekli televizyon izliyordum ve uyuyor, başka hiçbir şey yapmıyordum. buraya geldim arkadaşlarımı seyrettim ve ben de gazete kağıdından ürünler yapmaya başladım." dedi.

naciye balsatar da daha önce okuma alışkanlığı olmadığını atölyeye geldikten sonra zamanını daha çok gazete okuyarak geçirdiğine işaret etti.

usta öğretici er, merakı sayesinde gazete kağıtlarından obje yapma sanatı ile tanıştığını, bunu diğer kadınlara da öğretmek istediğini söyledi.

"önceleri gazeteyi piknikte örtü yerine kullanıyorduk. şu anda gazete bizim için altın değerinde. en küçük gazete parçasını bile değerlendiriyoruz." diyen er, kursiyerlerin de gazetelerin değerini anladığını ve ziyan etmediğini vurguladı.

er, okuma alışkanlığı olmayan kadınların bu eğitim sayesinde buldukları gazeteleri okuduğunu, onları sanatsal birer objeye dönüştürdüğünü kaydetti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;