Gülen örgütü soruşturmaları

Önergeler bugün Genel Kurul'da

17 Aralık operasyonuna isimleri karışan dört eski bakan hakkındaki soruşturma önergeleri bugün Meclis Genel Kurulu'nda. Saat 14.00'te başlayacak görüşmede bakanlar konuşma yapacak. İddialar için 'savcılık' görevi yürütecek bir komisyon kurulması oylanacak.

Konular: Türkiye
Dört eski bakanın adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında geçiyor. [AA]

adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp) adları 17 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu'na karışan bakanların 'aklanma' talepleri üzerine 'görevi kötüye kullanma'dan önerge vermiş, daha sonra önergesini geri çekerek, fezlekelerde iddia edilen tüm suç isnatlarını içeren yeni bir önerge sunmuştu. 

yeni önergede ayrıntılı soruşturma istendi

önerge meclis başkanlığı'na 76 ak parti milletvekilinin imzasıyla sunuldu. görüşülecek önergede bakanlarla ilgili suçlamalara ayrıntılı olarak yer verildi.

buna göre;

eski bakanlardan zafer çağlayan, kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik iddialarıyla ilgili,

eski içişleri bakanı muammer güler resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, gizliliğin ihlâli ve rüşvet suçlamalarıyla ilgili,

eski ab bakanı egemen bağış’ın nüfuz ticareti ve rüşvet suçlamalarından,

eski şehircilik bakanı erdoğan bayraktar’ın ise görevi kötüye kullanma ve nüfuz ticareti iddialarıyla ilgili soruşturulması istendi.

chp'nin soruşturma önergeleri

cumhuriyet halk partisi (chp) ise ak parti'nin aksine eski bakanlar için dört ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını istiyor. bunun için hazırlanan dört ayrı önergenin de oylanması bekleniyor. ancak sayısal aritmetik gözönüne alındığında chp'nin önergelerinin kabulü zor görünüyor.

önergelerle ilgili yöntem ne olacak?

görüşmelerde hakkında soruşturma açılması istenen isimler konuşma yapacak. ardından meclis soruşturması açılıp açılmamasına gizli oyla karar verilecek.

oylamanın ardından suçlamaları araştırmak üzere bir komisyon kurulacak. komisyonda partiler güçleri oranında temsil edilecek. ak parti’nin 15 kişilik komisyonda üye sayısı 9, chp’nin 4, mhp’nin 1 ve bdp’nin 1 olacak.

chp’nin istediği fezlekelerin içeriğine ilişkin incelemeyi de, bir komisyon oluşturulması halinde sadece bu üyeler yapabilecek.

pazartesi meclis tv kapalı

soruşturma önergelerinin oylanacağı ve dört eski bakanın konuşma yapacağı genel kurul tv'den canlı verilemeyecek. çünkü pazartesi günleri meclis tv yayın yapmıyor. ancak bununla ilgili chp, mhp ve hdp itirazlarını meclis başkanlığı'na iletti. tbmm başkanı cemil çiçek’ten trt ile tbmm arasında imzalanan protokoldeki hükmü kullanması istendi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;