Bilim-Teknoloji

Ordulara özel mini-drone

ABD Özel Kuvvetleri, İngiliz Ordusu tarafından 2013'ten bu yana kullanılan en küçük askeri insansız hava aracını denemeye başladı. Black Hornet, cebe sığacak kadar küçük.

Konular: Bilim-Teknoloji
Black Hornet düşman mevzilerini gözetlemek için kullanılacak. [Fotoğraf: Richard Watt/ABD Savunma Bakanlığı]

abd, askeri casusluk amacıyla kullanılmak için dünyanın en küçük ve etkin drone'larından birini test etmeye başladı. avuç içinde saklanabilecek kadar küçük olan black hornet, helikopter görünüme sahip olsa da oldukça basit bir drone tasarımına sahip.

çok hızlı uçabilen black hornet, taşıdığı kamerayla gerçek zamanlı görüntü aktarabiliyor. insansız hava aracının pilotu, tek elle kontrol edebildiği kumandasıyla drone'u uçururken, göğsüne bağlı ekran sayesinde hareketi drone'un kamerasından takip edebiliyor. drone tarafından elde edilen veriler, pilotun üzerindeki donanıma aktarılıyor. her casus drone'da olduğu gibi, black hornet yakalansa bile elde ettiği verileri aktarmış oluyor.

popular science'da yer alan bilgiye göre, abd özel kuvvetleri 25 dakika havada kalabilen drone'u ağırlıklı olarak arazi taraması yapmak için kullanmak istiyor. ingiliz ordusu, black hornet'ı afganistan'da keskin nişancıların yerini tespit etmek ve operasyonlardan önce düşmanın mevzilerini gözetlemek için kullanıyor. 

ilk olarak gözcü ve casus olarak kullanılması planlanan black hornet gibi teknolojiler, gelecek için de birçok soru işareti doğuruyor. analistler, gelişmiş benzer insansız hava araçlarının gelecekte güdümlü füzeler gibi hedeflerine patlayıcı taşıyabilecek silahlar haline gelmesinden endişeleniyor.

abd ordusu'nun black hornet'ı ne zaman ve nerede kullanmayı planladığı ise bilinmiyor.

kaynak: popular science ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;