Kültür-Sanat

Orhan Pamuk’a kültürel miras ödülü

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Avrupa’nın kültürel mirasına katkılarından dolayı Helena Vaz da Silva Avrupa Ödülü’ne layık görüldü. Jüri, Pamuk’un Avrupa kültür ve değerlerini, Türk kültür ve tarihinden yola çıkarak başarılı bir şekilde ifade ettiğini açıkladı.

Konular: Kültür-Sanat
Orhan Pamuk'un "Masumiyet Müzesi" adlı kitabından esinlenerek hazırlanan müzenin açılışı 2012 yılında yazarın kendisi tarafından yapıldı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

avrupa’da kültürel miras ve iletişim konularına katkı yapan kişilere verilen helena vaz da silva avrupa ödülü’nün 2014 yılındaki sahibi yazar orhan pamuk oldu.

ödül jürisinin başkanı guilherme d’oliveira martins, pamuk’un, avrupa’nın çok kültürlü tarihini dünyanın en önemli şehirlerinden olan istanbul’u merkez alarak anlatmasının avrupa kültürel mirasına katkı olarak gördüklerini ifade etti.

pamuk’un “masumiyet müzesi” adlı eserini referans veren martins, kitap hakkında “1970’lerin istanbul’una götüren bir zaman makinesi” ifadesini kullandı ve ekledi:

“masumiyet müzesi, günlük hayatın anılarını, inanışlarını, duygularını, aile ve arkadaş ilişkilerini ele alarak manevi kültürel mirası koruyor. kitap, ortak anlayışı, çok kültürlü diyaloğu, ‘öteki’nin kabul edilişini yansıtarak çeşitlilikteki birliğimizi gösteriyor.”

orhan pamuk’a ödülü 3 ekim tarihinde portekiz’in başkenti lizbon’da yapılacak törenle verilecek.

ilk ödül bir yıl önce verildi

helena vaz da silva ödülü, avrupa’nın kültürel miras üzerine çalışan başlıca kurumu olan europa nostra ile  clube portugues de imprensa tarafından veriliyor.

ilki 2013 yılında verilen ödülün jürisini avrupa’dan kültür ve iletişim konularındaki uzmanlar oluşturuyor.

her sene avrupa kültürel mirasına edebiyat, habercilik, fotoğraf, film ya da televizyon alanlarında katkı yapan bir avrupa vatandaşına verilen ödül, geçen yıl italyan yazar claudio magris’e verilmişti.

europa nostra türkiye tarafından türkiye’den aday gösterilen özgen acar da jüri özel ödülü'nü almıştı.

kaynak: europa nostra türkiye 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;