Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika’da bir linç daha

Çarşamba günü askerlerin bir Müslümanı linç ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir kişi daha aynı şekilde öldürüldü. Müslümanlar bölgeden kaçıyor.

Konular: Afrika
4,6 milyon nüfuslu ülkede Mart’tan beri bir milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

orta afrika cumhuriyeti’nin başkenti bangui’de yaşayan müslümanlar, tehdit ve hakaretlerden dolayı konvoy halinde kuzeye kaçıyor. kenti terk ederken tıklım tıklım dolu kamyondan düşen bir müslüman linç edildi.

üzerine çullanan kalabalık adamı parçaladı. konvoya da saldırmak isteyen saldırganları, afrika barış gücü (misca) askerleri havaya ateş ederek kaçırdı. saldırganlar cesedi yol kenarında bırakıp gittiler.

ülkede azınlık olan müslümanlar ve yabancılar aylardır süren katliamlar nedeniyle bangui’den kaçıyor.

çarşamba günü orta afrika cumhuriyeti askerlerinin, seleka örgütü üyesi olduklarını iddia ettikleri kişiyi linç etmeleri, dünya kamuoyunun tepkisini çekmişti.

darbe şiddeti tetikledi

ülkede şiddet, mart ayında müslüman seleka grubunun darbe yoluyla başa geçmesi üzerine tırmanmıştı. grubun lideri michel djotodia, devlet başkanı olunca gruba dağılma çağrısı yapmıştı. ancak bu hamle grup üzerindeki nüfuzunu kaybetmesine yol açmıştı. 

“anti-pala” adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. 

djotodia şiddeti durduramayınca 10 ocak’ta istifa etti. yerine hristiyan catherine samba-panza'nın geçmesi de şiddeti durdurmadı.

afrika birliği ve fransa’nın yolladığı 7 bini aşkın asker de etkisiz kaldıkları gerekçesiyle eleştiriliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;