Afrika

Orta Afrika'da Fransa operasyonu

Cumhurbaşkanı Francois Hollande, operasyonun sınırlı olacağını ve denetimi bir süre sonra Afrikalı güçlere devredeceklerini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

100'ün üzerinde kişi öldü

Acil yardım çağrısı yapıldı

Çatışmalardan kaygı duyuluyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. [AFP]

fransa geçen yıl mali’ye yaptığı askeri müdahalenin ardından yeniden afrika’ya asker gönderdi. fransız birlikleri orta afrika cumhuriyeti’nin başkenti bangui’ye vardı. birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde oy birliği ile alınan karar sonrasında düzenlenen operasyon, bu hafta 100 kişinin hayatını kaybetmesi ne neden olan çatışmaların ardından geldi.

mali’de geçen yıl el kaide bağlantılı mlitan gruplara karşı mücadele eden fransa, eski sömürgesi orta afrika cumhuriyeti’ne bin 200 askerden oluşan bir birlik yolladı.

fransa savunma bakanı jean-yves le drian, “operasyon etkili bir şekilde başladı” dedi. gabon’daki bir fransız üssünden başkent bangui’ye gelen askerlerin yanı sıra gün içerisinde helikopter birliğinin de ulaşması bekleniyor.

operasyon sınırlı olacak

le drian, son çatışmalar sonrasında iktidara gelen islamcı gruplar ile devrik cumhurbaşkanı francois bozize yanlısı  hıristiyan militanlar arasındaki şiddetli çatışmaların bugün itibarıyla yavaşladığını söyledi. fransa cumhurbaşkanı francois hollande, operasyonun sınırlı olacağını ve denetimi bir süre sonra afrikalı güçlere devredeceklerini açıkladı.  

fransa’nın halihazırda bölgede 600 askeri var. hollande, bu rakamı hemen değil ama birkaç gün içinde iki katına çıkarabileceklerini belirterek, amaçlarını “fransa’nın insanların hayatını kurtarmaktan başka bir amacı yoktur” diye açıkladı.

orta afrika cumhuriyeti’nin başkenti bangui’de milis gruplar arasında perşembe günü yaşanan çatışmalarda 100’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi.

geçici hükümetin başbakanı nicolas tiangaye çatışmalardan eski devlet başkanı francois bozize yanlısı grupları sorumlu tutarken, fransa’yı ve afrika barış gücü’nü acil yardıma çağırdı. bozize, mart ayında seleka adı verilen milis ittifakı tarafından devrilmişti.

1960'tan bu yana istikrar sağlanamadı

orta afrika cumhuriyeti , 1960 yılında fransa’dan bağımsızlığını kazandı.  ancak ülkede istikrar yakalanamadı. bunun önündeki en büyük engel olarak milis gruplar görülüyor. çatışmaların müslüman ve hristiyan gruplar arasında ülke çapına yayılmasından endişe ediliyor.

beş milyon nüfusa sahip orta afrika cumhuriyeti’nde, nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu müslümanlar oluşturuyor.

alınan karara göre fransa ve afrikalı askeri birlikler, barışın tekrar tesisi için ülkeye askeri operasyon düzenleyebilecek. fransız savunma bakanı sözcüsü gilles jarron, “böyle bir karar beklendiği için 15 gündür fransız ordusu bölgeye uzmanlar gönderiyordu. müdahale kararı çıkması durumunda takviye birliklerin oraya ulaşması öncesi hazırlıklardan sorumlular” dedi.

fransa parlamentosu söz konusu yetkinin kullanılıp kullanılmayacağı konusunda 11 aralık’ta oylamaya gidecek. fransa geçtiğimiz günlerde eski sömürgesinde bulunan 600 askere ek olarak komşu kamerun sınırına 400 asker daha göndermişti.

dinsel çatışma riski

orta afrika cumhuriyeti'nde hristiyan ve müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısının 105'e çıktığı ifade ediliyor. sınır tanımayan doktorlar örgütü yetkililerinden samuel hanryon da bangui'deki devlet hastanesine 52 cesedin getirildiğini söyledi. çatışmalarda onlarca kişi de yaralandı.

orta afrika cumhuriyeti'nde isyancıların yönetimi ele geçirmesinin ardından kendisini devlet başkanı ilan eden michel djotodia, sokağa çıkma yasağını dört saat uzattı. djotodia, televizyondan yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, itidal çağrısında bulunarak fransız ordusunun orta afrika cumhuriyeti'nin dostu olduğu ve yardım için ülkede bulunduklarını söyledi.

eski fransız sömürgesi olan ülkede, müslüman ve hristiyan gruplar arasında son bir haftadır şiddetlenen çatışmaların giderek büyümesinden kaygı duyuluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;