Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika'ya yeni birlikler

Fransa Savunma Konseyi, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Fransız askeri sayısını artırmayı kararlaştırdı. Avrupa Birliği de ülkeye asker gönderecek. AB'nin Türkiye'den de talebi var.

Konular: Afrika
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde halen 1600 Fransız askeri görev yapıyor. [AA]

fransa, orta afrika cumhuriyeti'ne 400 asker daha gönderecek. karar, savunma konseyi'nin cuma günkü toplantısında alındı.

bm genel sekreteri ban ki-moon, çarşamba günü fransa’ya yaptığı çağrıda, asker sayasını artırmasını istemişti. fransa'nın ülkede halen bin 600 askeri bulunuyor.

orta afrika cumhuriyeti'nde aralık ayında operasyon başlatan fransa'nın, birliklerinin kalış süresinin uzatılması için 26 şubat’ta meclis oylaması yapacağı belirtilmişti.

ab de asker gönderiyor

ab de orta afrika cumhuriyeti'ne göndereceği asker sayısını iki katına çıkarmayı planlıyor.

ab dışişleri ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton, bm güvenlik konseyi'nde yaptığı konuşmada, "orta afrika cumhuriyeti'nde kalıcı bir çözüm bulunması için harekete geçmek, uluslararası toplum için bir zorunluluktur" dedi.

ashton, bmgk'daki toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da ab'nin orta afrika cumhuriyeti'ne gönderilmek üzere 500'den fazla asker hazırladığını belirtti

askerlerin kısa süre içinde gönderileceğini vurgulayan ab diplomatı, hangi ülkelerin asker desteği vereceğine ilişkin ise ayrıntı vermedi.

ab'nin türkiye'den talebi 

ab üyesi olmayan ülkelerden de asker desteği istediklerini belirten ashton, türkiye'den asker taleplerine ilişkin de dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile görüşeceklerini söyledi.

davutoğlu ise kanal 7'de katıldığı programda "bize asker diye spesifik bir talep gelmedi. ancak orada bir ab misyonu kurulması durumunda katkı yapıp yapamayacağımız soruldu. bütün bunlar değerlendirilir. nihai bir karar verilmiş değil" dedi.

dışişleri bakanı, islam işbirliği teşkilatı (iit) kanalıyla da orta afrika cumhuriyeti'yle ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirtti. iit genel sekreteri iyad medeni'ye bir eylem planı teklif ettiğini söyleyen davutoğlu, bu planı, "hemen bir gözlem heyetinin orta afrika cumhuriyeti'ne gönderilmesi ve rapor hazırlanması. dışişleri bakanları ve yürütme kurulunun acilen toplantıya çağrılması. sonra da özel bir temsilcinin atanması" olarak açıkladı.

"güvenlik konseyi'ne öneri sunacağım"

orta afrika cumhuriyeti'ndeki olaylardan bm genel sekreteri ban ki-moon da endişeli. bm güvenlik konseyi'nde konuşan ban, linçlerin, uzuv kesmelerin ve diğer vahşi eylemlerin halk arasında kaos ve korkuyu artırdığını söyledi.

son dönemde bouali, boyali and bossemble gibi barış gücü unsurlarının henüz yerleşmediği bölgelerde müslümanlara yönelik saldırıların arttığını belirten genel sekreter, "öç alma kısır döngüsü nedeniyle derin endişe duyuyorum. katliamların engellenmesi için elimizden geleni yapmalıyız. bu krizin sona erdirilmesi için salı günü bm güvenlik konseyi'ne bazı öneriler sunacağım" dedi.

orta afrika cumhuriyeti'ndeki olaylar, çoğunluğunu müslümanların oluşturduğu seleka isyancılarının, hristiyan devlet başkanı françois bozize'yi geçen yıl mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

bozize'nin ardından göreve gelen michel djotodia, uluslararası ve bölgesel baskıların artması üzerine istifa etmiş, yerini bangui belediye başkanı catherine samba-panza almıştı.

ülkede eski seleka isyancıları ile hristiyan anti-balaka milisleri arasında çatışmalar sürüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;