Arap Birliği

Ortak Arap Gücü kararı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Arap Birliği zirvesinde 'Ortak Arap Gücü' oluşturulması konusunda prensip olarak mutabakat sağlandığını söyledi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de, "Yemen'deki operasyon Husi darbesi sona erene kadar devam edecek" dedi.

Arap Birliği zirvesinin kapanış oturumunda Genel Sekreter Nebil Arabi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bir konuşma yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

mısır’ın şarm el şeyh kentinde düzenlenen 26. arap birliği zirvesi sona erdi. arap birliği genel sekreteri nebil arabi zirvenin kapanış oturumunda sonuç bildirgesini okuduktan sonra oturuma başkanlık yapan mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi de bir konuşma yaptı.

sisi ortak arap gücü’nün oluşturulması için genelkurmay başkanlarından oluşan bir heyetin gereken çalışmaları yapmakla görevlendirileceğini söyledi. sisi, "arap milli güvenliğinin" karşılaştığı sorunların ana sebeplerinin belirlenmesinin ardından böyle bir kararın alındığını vurguladı. 

arap birliği genel sekreteri nebil arabi de, kapanış oturumunun ardından düzenlenen bir basın açıklamasında arap ülkelerinin ortak arap gücü’ne katılmasının isteğe bağlı olacağını belirtti.

arabi, katılmak isteyen ülkelerin genelkurmay başkanlarına davet gönderileceğini ifade etti.

arabi, bu askeri gücün oluşturulması bir zaman tablosuna bağlandığını ve sürecin yaklaşık 5 ay sürebileceğine dikkat çekti.

'yemen'de operasyon sürecek'

sonuç bildirgesinde, yemen’deki askeri operasyonun husilerin ülkedeki meşruiyeti kabul edinceye kadar devam edeceğine işaret edildi. genel sekreter nebil arabi,  "yemen'deki operasyon husi darbesi sona erene kadar devam edecek" dedi. 

arabi, ulusal arap güvenliğini korumak için ortak arap gücü dâhil olmak üzere tüm seçeneklerin değerlendirilebileceğini ifade etti.

suudi arabistan’dan rusya’ya tepki

rusya devlet başkanı vladimir putin de arap birliği zirvesi'ne bir mektup gönderdi. mektup oturumda sisi tarafından okundu.

putin, libya yemen ve suriye konusunda uuslararası kanunlar çerçevesinde diyaloğa dayalı adil bir çözüme ulaşmaktan yana olduğunu belirtti.

putin’in mesajı suudi arabistan dışişleri bakanı suud faysal tarafından sert bir tepki ile karşılandı.

faysal,  rusya’nın suriye için barışçıl çözüm önerisinde bulunurken, esed rejimine halkını öldürmek için silah sağlamaya devam ettiğini vurguladı. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;