Kültür-Sanat

Osmanlı'nın gerçek balıkçıları

Antik Çağ'dan günümüze, Anadolu ve Ege'de yeme içme alışkanlıklarının detaylı bir şekilde anlatılacağı gastronomi programı 21 Ekim'de başlıyor.

Konular: Kültür-Sanat
Sadrazam Lala Mustafa Paşa onuruna verilen bir ziyafeti tasvir eden minyatür

istanbul 1453 yılında fethedilene dek bizans sarayının ana besin kaynağı, balığın her çeşidi ve bilumum deniz mahsulleriydi. fetihle birlikte saray mutfağı yenilendi ve deniz mahsullerinin yerini et ve pirinç aldı. göçebe geleneği beslenme alışkanlıklarına da yansıtan türkler, istanbul'a bu yeni diyeti de getirmiş oldu. bizans diyeti denilen ise bugün kabuklu deniz ürünleri, farklı şekillerde pişirilen balık türleri olarak literatürdeki yerini alıyor.

bu coğrafyada beslenme alışkanlıkları ve yeme içme gelenekleri 15. yüzyıldan bu yana değişkenlik gösteriyor. bu alan üzerine çalışan bilim insanları, 21 ekim itibariyle düzenleyecekleri ücretsiz seminerlerle geçmişten günümüze yeme içme biçimlerimizi anlatacak. yunanistan istanbul başkonsolosluğu ile yunanistan milli araştırma enstitüsü osmanlı araştırmaları programı işbirliğiyle, sismanoglio megaro binasında gerçekleşecek olan seminerlerin tarihleri 21 ekim, 15 kasım, 16 aralık, 20 ocak, 17 şubat, 17 mart, 22 nisan ve 20 mayıs olarak belirlendi.

Seminerler süresince 15. yüzyıldan günümüze yeme içme alışkanlıkları anlatılacak.

seminer başlıkları arasında ise, 'bizans istanbul'unda fırınlar', '16. ve 17. yüzyıllarda meyhanelerin işlevi, değişim ve şarap yasakları', 'bizans diyeti, mitler ve gerçekler', 'ege sakinlerinin eski ve yeni beslenme alışkanlıkları', 'osmanlı istanbul'unda balıklar ve balıkçılar' yer alıyor. bir yandan geçmişten günümüze yeme içme alışkanlıklarına dair bilgi verilirken; fotoğraf, video, çizim gibi görsel medya ile de desteklenecek seminerleri alanında uzman isimler verecek.

beslenmenin sadece yemek ve içmek değil, toplumların politik ve sosyokültürel yaşamını da takip edebilmek adına çok önemli veriler içeren bir hazine olarak değerlendirileceği seminerlerde türkçe ve ingilizce simultane tercüme de yapılacak.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;