Türkiye

ÖYM'leri kaldıran düzenleme Meclis'te

Yargıda yeni bir dönem başlatacak yasal düzenleme Meclis gündeminde. Buna göre özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor. Tutuklama, gözaltı, arama ve dinleme somut delil şartına bağlanıyor. Tutuklama süresi de 10 yıldan 5 yıla indiriliyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

- Öym'ler kaldırılıyor

- Tutuklama, arama, dinleme ve gözaltı zorlaştırılıyor

- Tutukluluk süresi 5 yıla iniyor

CHP Meclis'in 18 Mart'ta olağanüstü toplanması çağrısıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na başvurdu. [Reuters-Arşiv]

17 aralık operasyonunun ardından yargı sisteminde bir dizi değişiklik yapmaya karar veren hükümet, çalışmasına son noktayı koydu. 22 maddelik yasal düzenleme milletvekillerinin imzasıyla yasa teklifi olarak meclis başkanlığı’na sunuldu.

öym’ler kaldırılıyor

teklifin ilk maddesiyle daha önce yapılan yasa değişikliğiyle kaldırılan ancak ellerindeki dava ve dosyalar tamamlana kadar faaliyetlerine izin verilen özel yetkili mahkemeler’in tamamen kaldırılması öngörülüyor. bu mahkemelerin ellerindeki dosyaları devretmesi, terör suçlarına artık ağır ceza mahkemelerinin bakması öngörülüyor. 

tutukluluk süresi 5 yıla iniyor

terörle mücadele kanunu’nun 10. maddesinin kaldırılmasıyla tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla iniyor.

kişisel verilere ağır ceza

kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere verilecek hapis cezalarında alt sınır altı aydan bir yıla, kişisel verileri hukuka aykırı olarak yayan veya ele geçiren kişilere verilen hapis cezasında ise alt sınır bir yıldan iki yıla çıkarıldı. 

gözaltı için somut delil şartı

teklif ile gözaltına alma şartları zorlaştırılıyor. düzenleme gerekçeye “cumhuriyet savcısı soruşturma için zorunlu olması halinde sadece kişinin bir suçu işlediğini düşündürebilecek emarelerin varlığına dayanarak basit bir şüpheyle kişilerin gözaltı kararı veremeyecek, gözaltı kararı verebilmek için bir suçun işlendiğini gösteren somut delillere dayanmak zorunda kalacaktır.” ifadesiyle yansıdı.

“yol tutuklaması”na son

cmk 94’üncü maddede değişiklik yapılarak kamuoyunda “yol tutuklaması” olarak bilinen uygulamaya son veriliyor. yakalama emri üzerine yakalanan kişinin en geç 24 saat içinde mahkeme önüne çıkarılamaması halinde, aynı süre içinde yakalandığı yer adliyesinde ya da en yakın adliyede sorgusunun yapılması sağlanacak. amaç kişinin yetkili hakim önüne çıkarılamaması nedeniyle tutuklu kalmasının önüne geçilmesi ve mağduriyetin önlenmesi.

tutuklama ve aramaya kısıtlama

koruma tedbirleri, tutuklama  ve arama yapılması somut delillere dayalı kuvvetli şüphenin varlığına bağlanıyor. arama ya da tutuklama kararını veren cumhuriyet savcısı veya hakimin somut gerekçe göstermesi zorunlu hale getiriliyor.

malvarlığına el koymak için rapor şartı

ceza muhakemesi kanunu ile düzenlenen mal varlığına tedbir koyma tedbirini almak da zorlaştırılıyor. mevcut uygulama ile şüpheli ve sanıkların nakdi ya da ayni tüm hak ve alacakları ile mal varlığına el konulduğu ve bunların suçtan elde edilip edilmediğine hiç bakılmadığı vurgulanan değişiklik gerekçesinde bu durumu engellemek için yeni bir şart getiriliyor.

buna göre el koyma işleminin uygulanabilmesi için ilgisine göre bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu, sermaye piyasası kurulu, mali suçları araştırma kurulu, kamu gözetimi, muhasebe ve denetim standartları kurumu’ndan söz konusu taşınmaz ya da hak ve alacakların suçtan elde edildiğine ve suçtan elde edilen değere ilişkin rapor alınması zorunlu hale getiriliyor.

dinleme artık daha zor

telefon dinlemeler teklifte yer alan bir dizi düzenlemeyle zorlaştırılıyor ve yasadışı dinleme ve izlemeye verilen cezalar artırılıyor. buna göre telefon dinleme kararı alınması için kuvvetli şüphe aranacak. suçla ilgisi olmayan kişilerin iletişiminin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının önüne geçmek için karar alınırken cihaz sahibini gösterir belge istenecek.

telefon dinleme süresi iki aya indirilecek, süre uzatımına da sınırlama getirilecek. örgüt faaliyeti çerçevesinde dahi olsa iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması altı ayla sınırlandırılacak. telefon dinlemeleri için ağır ceza mahkemesi heyetlerinin oy birliğiyle karar alması şartı da getiriliyor.

teknik izleme de yeni şartlara bağlanıyor. bu uygulama için de somut delil şartı getiriliyor, ayrıca süre kısıtlamaları yapılıyor.

kanun yürürlüğe girdiği tarihte devam eden dinlemeler için de belirlenen yeni koşullara göre 15 gün içinde yeniden karar alma zorunluluğu getiriliyor.

arama, teknik takip ve dinleme sırasında elde edilen kişisel veriler ile özel hayata ilişkin bilgileri yok etmeyenlere verilecek cezalar da yükseltiliyor.

arama kararı gereğince kişinin bilgisayarındaki verilere el konulursa bilgisayar sahibine bunların bir yedeğinin verilmesi de zorunlu hale getiriliyor. amaç bu verilerde sahtecilik veya değişiklik yapılmasının engellenmesi amaçlanıyor.

kolluk amirlerine inceleme izni adalet bakanı’ndan

kolluk amirlerine inceleme iznini adalet bakanı’nın vermesi öngörülüyor. adalet bakanı’nın inceleme ve soruşturmayı adalet müfettişleri veya cumhuriyet başsavcıları eliyle yaptırması sağlanıyor.

yasa teklifi hükümet yetkilileri tarafından daha önce açıklandığı gibi meclis’te anayasa komisyonu’nda bekleyen demokratikleşme paketi ile birleştirilerek görüşülmeyecek. bunun yerine adalet komisyonu’nda ayrıca ele alınacak. görüşmelerin gelecek hafta yapılması bekleniyor. komisyon'daki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif genel kurul'da görüşülecek, ardından onay için cumhurbaşkanı'na gönderilecek. 

bozdağ: ergenekon tutukluları yararlanmayacak

teklif meclis başkanlığı'na sunulduğu saatlerde televizyonların ankara temcilcileriyle biraraya gelen adalet bakanı bekir bozdağ tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesine ilişkin düzenlemeden ergenekon davası sanıklarının yararlanamayacağını söyledi. ergenekon davasında mahkeme kararını açıklamış, gerekçeli kararın yazımına başlanmıştı.

adalet bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre tutukluluk süresinin kısalmasıyla 149 kişiye tahliye yolu açılacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;