Libya
Özel Kuvvetler Hafter'e katıldı
Libya’da düzenli orduya bağlı Özel Kuvvetler, "radikal gruplarla" çatışan emekli general Halife Hafter’e katıldığını açıkladı. Hükümet yeni bir başbakan seçilene kadar meclisin kapanmasını istedi.

libya ordusunun önde gelen komutanlarından albay vanis ebu hamade, 19 mayıs pazartesi günü, kontrolündeki özel kuvvetler’in emekli general halife hafter’e katıldığını açıkladı.
hamade, bingazi’deki açıklamasında “biz memurlar ve özel birliğe bağlı askerler, halkı ve ülkeyi hedef alanları ezeceğimizi ilan ediyoruz. özel kuvvetler olarak silahlarımızla birlikte ulusal ordu liderliğindeki bu onur savaşında halkın kararlılığının yanındayız” dedi.
hamade’ye bağlı özel kuvvetler ülkenin en iyi askerlerinden oluşuyor. birlik geçen yıl bingazi’de artan bombalı saldırılar ve suikastlara karşı kurulmuştu.
bir gün önce de bingazi’nin doğusundaki tebruk’ta milislerin kontrolündeki tebruk hava üssü, bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli general halife hafter liderliğindeki birliklere katıldığını açıklamıştı.
emekli general halife hafter’e bağlı "libya ulusal ordusu" güçleri 16 mayıs cuma günü bingazi’de radikal gruplara karşı saldırı başlatmış, saldırıda 70 kişi ölmüştü.
hafter’e bağlı birlikler pazar günü de trablus’da meclisi bastı. ülkedeki geçici hükümet ise saldırıyı 'darbe girişimi' olarak nitelemişti.
hükümetten meclisi feshetme talebi
hükümet, çatışmalar nedeniyle meclisin çalışmalarının durdurulmasını ve başbakanın yeniden seçilmesini talep etti.
hükümetin, meclis başkanı ebu sehmeyn'e, "sorunu giderme ve ulusal uzlaşı için ulusal girişim" başlığıyla sunduğu resmi yazıda, en geç ağustos ayının ortalarında olmak kaydıyla yeniden seçilecek millet meclisi'ne görev teslim edinceye kadar meclisin çalışmalarını durdurmasını ve başbakanın mecliste düzenlenecek açık oylamayla yeniden seçilmesini istediği belirtildi.
yazıda, gelecek hafta meclisin bütçe görüşmelerini tamamlamasının ardından seçim sonrasına kadar çalışmalarını durdurmasının talep edildiği kaydedildi.
hükümet, ülkedeki tüm silahlı gruplarla masaya oturarak ulusal uzlaşıyı sağlamak için bir komisyon kurma sözü verdi.
iç savaşın eşiğinde
kuzey afrika ülkesi libya’da, 2011 yılında muammer kaddafi’nin devrilmesinden sonra siyasi belirsizlik hakim. ülkenin en büyük iki kenti trablus ve bingazi’de düzenli ordunun başa çıkamadığı radikal gruplar ve düzenli orduya bağlı olmayan birlikler arasında süren çatışmalar ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi.
hafter 14 şubat 2014'te televizyondaki açıklamasında askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, milli genel kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.
dönemin başbakanı ali zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.
olayın ardından hafter hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.
kaynak: al jazeera, afp, aa ve reuters
Yorumlar