Kadına şiddet

Özgecan'ın katil zanlıları tutuklandı

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ı öldürdükleri iddiasıyla adliyeye sevk edilen 3 zanlı tutuklandı. Zanlılar güvenlik gerekçesiyle farklı cezaevlerine gönderildi.

Konular: Türkiye
Üç zanlı sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı. [Fotoğraf: AA]

mersin'in tarsus ilçesinde öldürülüp yakılan özgecan aslan'ın katil zanlılarından birinin ifadesi avukatların görev almayı reddetmesi nedeniyle uzun süre bekletildikten sonra adliyeye sevk edilen üç zanlı tutuklandı.

ceza muhakemesi kanunu'na (cmk) göre, ifadelerin avukat nezaretinde alınması gerektiğinden adliyeye sevkte gecikme yaşandı. 

tarsus ilçe jandarma komutanlığı'nda sorguları tamamlanan ahmet suphi a. ve babası necmettin a. ile fatih g'nin sağlık kontrolleri, karakola gelen doktor tarafından yapıldı.

kontrolün arından güvenlik önlemleri altında tarsus adliyesi'ne getirilen zanlılar binaya alındı. deliller de de jandarma ekipleri tarafından adliyeye götürüldü. 

şüpheliler cumhuriyet savcısınca ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

mahkemeye çıkartılan zanlılardan ahmet suphi a "canavarca hisle öldürme", necmettin a. ile fatih g. ise "suça iştirak, yardım ve yataklık" suçlarından tutuklandı.

zanlılar güvenlik gerekçesiyle adliyeye getirilen cezaevi aracı ile farklı cezaevlerine gönderildi.

avukatlar reddedince ifade alınamadı

daha önce internet sisteminden avukat talebine olumsuz yanıt alan tarsus ilçe jandarma komutanlığı, son çare olarak baroya talebini yazılı olarak bildirmiş, baro başkanı alpay antmen de akşam saatlerinde "her ne kadar avukatlarımız istemese de yasa gereği 3 zanlıya avukat verildi" açıklamasını yapmıştı.

'hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için çalışacağız'

antmen, "her ne kadar avukatlarımız istemese de yasa gereği 3 zanlıya avukat görevlendirildi. biri baro üyesi olmak üzere iki cmk avukatı, bir de özel avukat sorgularda yer alacak. baro üyesi avukatımız sadece sorguda yer alacak, herhangi bir savunma yapmayacak" diye konuştu. 

antmen olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, zanlıların hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için çalışacaklarını söyledi. 

1600 avukat geri çevirdi

gün içinde özgecan'ın katil zanlıları minibüs şoförü 26 yaşındaki suphi altındöken, babası eski kuyumcu 50 yaşındaki necmettin altındöken ile arkadaşı 20 yaşındaki fatih gökçe'nin jandarma tarafından sorgulanmaları tamamlandı. zanlılardan birinin ifadesi uzaktan akrabası olan avukatın nezaretinde, diğerinin ifadesi ise baro nöbet sistemi tarafından otomatik olarak görevlendirilip savunmayı kabul eden ancak olayın içeriğini gittiği jandarmada öğrenen bir başka avukatın huzurunda alınırken, ismi açıklanmayan diğer zanlıyı mersin barosu'ndan hiçbir avukat savunmak istemedi. 

tarsus ilçe jandarma komutanlığı bilgisayar sisteminden defalarca avukat talep etti ve sistem tarafından bir avukat atandı. ancak atanan avukatların hepsi savunmayı reddetti. kanun gereği ifadenin avukat nezaretinde alınması gerektiğinden, jandarma son çare olarak sistemi devre dışı bırakıp mersin barosu'ndan yazılı olarak avukat talebinde bulundu.

baro başkanı: hiçbir avukatımız kendi rızasıyla gönüllü olmadı

özgecan aslan'ın ailesini ziyaret eden mersin baro başkanı avukat alpay antmen, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayıp yaşanan süreci değerlendirdi. avukatların zanlıları savunmak istemediğini vurgulayan antmen şunları söylemişti:

"mersin barosu'nun 1600 avukatı rızalarıyla böyle bir caninin yanında olmak istemediklerini beyan etti. toplumda kadına karşı artan şiddetin en vahşi ve acımasızlarından biriyle karşı karşıyayız. zanlılar, tarsus ilçe jandarma komutanlığı'nın yoğun çabası ve hassasiyetiyle yakalandı. tarsus ve mersin'deki avukatlarımızın yoğun talepleri üzerine biz de avukat arkadaşlarımızın yanında durduk ve bu zanlılara avukat tayin etmedik. ceza muhakemesi kanunu, türkiye cumhuriyeti anayasası ve avrupa insan hakları sözleşmesi gereğince herkesin avukatla temsil hakkı bulunuyor. bunu da biliyoruz ama hiçbir avukatımız buna kendi rızasıyla gönüllü olmadı."

'ailenin avukatıyız'

sürecin tıkanmaması ve adli sürecin işlemesi için bir avukat gözetiminde zanlıların ifadesinin alınması gerektiğini, jandarmanın kendilerinin yazılı bir talepte bulunduğunu belirten antmen şöyle devam etmişti:

"ifadeleri tamamlanamadığından dolayı zanlılar adliyeye sevk edilemiyor. savunma hakkı kutsal ama mersin avukatları zanlıları savunmak istemiyor ve türkiye'de de avukat bulacaklarını zannetmiyorum. anayasanın insan hakları sözleşmesi görevi nedeni ile avukat ile temsil edilecekler, çünkü adliyeye çıkıp ifadelerinin alınıp yasal işlemlerinin yapılması gerekiyor. bakacağım, üstlenen olacak mı? yoksa baro gereğini yapacak. acımız büyük. cmk gereğince mecbur olduğumuz halde savunmak istemiyoruz. bir cani de olsa suçu sabit olana kadar, mahkeme tarafından suçu kesinleşene kadar masumluk karinesinden bahsediliyor. ama biz baro olarak dik duruşumuzu gösterdik. mersin barosu her zaman ezilenden yanadır. biz bugün ailenin avukatıyız. zanlı adliyeye çıkarılınca o andan itibaren adliyedeyiz ve ailenin haklarını sonuna kadar savunacağız."

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;