Sağlık

'Palm yağı olan ürünler araştırılacak'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır" dedi.

Konular: Türkiye, Sağlık
[Fotoğraf: AFP]

gıda, tarım ve hayvancılık bakanı faruk çelik yazılı açıklamasında, medyada palmiye yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna yönelik haberlerin yer aldığını hatırlatarak, bu haberlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti. 

türkiye'de palmiye yağına ilişkin mevzuatın türk gıda kodeksi-bitki adı ile anılan yağlar tebliği ile belirlendiğini kaydeden çelik, "tebliğ ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır. söz konusu tebliğde palm yağının taşıması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler yer alıyor. bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. palm yağı bütün dünyada gıda sanayisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.

çelik, dünya sağlık örgütü (who), birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü (fao) ve avrupa gıda güvenliği otoritesi'nin (efsa) palmiye yağının kullanmasının yasaklanması yönünde bir görüşü bulunmadığının altını çizerek, "dünyada beslenme ve sağlık alanındaki tüm gelişmeleri, risk değerlendirme çalışmalarını ve ülkelerin uygulamalarını titizlikle takip etmekteyiz. dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir" değerlendirmesini yaptı.

bazı ürünlerle ilgili basında yer alan haberler üzerine türkiye'de palmiye yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını aktaran çelik, şu ifadeleri kullandı:

"yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;