IŞİD

Panetta: Kara harekatı masada tutulmalı

Eski ABD savunma bakanı Leon Panetta, Amerika, IŞİD’e karşı savaş halinde bulunduğundan, Beyaz Saray’ın Suriye ve Irak’ta kara harekatı seçeneğini masada tutması gerektiğini söyledi.

Konular: ABD, Ortadoğu
Panetta piyasaya çıkan yeni kitabını George Washington Üniversitesi’nde tanıttı. [Fotoğraf: AFP]

panetta, piyasaya çıkan yeni kitabını uluslararası ve stratejik çalışmalar merkezi’nin (csis) ortaklığıyla george washington üniversitesi’nde düzenlenen panelde anlattı.

abd başkanı barack obama’nın, işid’e yönelik stratejisini değerlendiren panetta, obama’nın terör örgütüyle mücadelede sahada kara birlikleriyle savaşma dahil tüm opsiyonları masada bulundurması gerektiğini ifade etti.

geçen hafta piyasaya çıkan kitabında obama’ya, dünyadaki krizlere karşı pasif kalmakla sert eleştiriler yönelten panetta, paneldeki konuşmasında da, “bir düşmanla savaştığınız olayda, ordu tarafından size önerilen farklı opsiyonları iyi bir şekilde kullanmak zorundasınız” dedi.

panetta, abd kongresi’ne de eleştiriler getirerek, kongre’nin bütçe kontrolü yasası nedeniyle yönetimin askeri harcamalarını sınırlandırdığından şikayet etti.

ortadoğu’da işid krizinin ortaya çıkış nedenleri arasında abd’nin en başından itibaren harekata geçmemesinin etkili olduğunu öne süren panetta, “zor bir karar vermek zorunda kaldığınızda, yapacağınız en iyi şey doğru kararı vermektir, ikinci en iyi şey ise yanlış bir karar almaktır, en kötüsü ise hiçbir şey yapmamaktır. burada onlar (obama yönetimi) bir şey yapmadı ve ülke bunun bedelini ödüyor” yorumunda bulundu.

panetta, işid’in sadece atılmayan bir adımla tırmanmadığını, aralarında abd askerlerinin irak’tan çekilmesi dahil birçok faktörün bu tırmanışta etkili olduğunu kaydetti. irak toplumu içinde ayrılıkçı bir yol izleyen eski irak başbakanı nuri maliki’nin burada asıl sorumlu kişi olduğunu vurgulayan panetta, ülkedeki işid tehdidinin yükselişine rağmen arap ulusların da maliki’yi yalnız bıraktığına işaret etti.

panetta, irak’ta başkent bağdat’a doğru ilerleyen işid’in kenti ele geçirmesi halinde bunun abd önderliğindeki koalisyon için bir ‘felaket’ olacağını söyledi.

protesto edildi

panetta, konuşması sırasında sivil toplum kuruluşu codepink tarafından hem içerde hem de bina dışında protesto edildi. “panetta bir savaş suçlusu”, “panetta’nın insansız hava araçları çocukları öldürdü” yazılı dövizler taşıyan protestocular, panetta’nın bakanlık yaptığı dönemdeki insansız uçaklarla gerçekleştirilen ve birçok sivilin ölümüne neden olan operasyonlara dikkati çekti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;