Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Papa: Ermenistan-Türkiye sınırı açılsın

Katolik aleminin lideri Papa Franciscus, Türkiye'den ayrıldıktan sonra uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınırların açılması çağrısı yaptı.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus Anıtkabir'i ziyaret etmişti. [Fotoğraf: AA]

papa franciscus üç günlük türkiye ziyaretini, dönüş yolunda gazetecilere değerlendirdi. papa "benim asıl kalbimde olan türkiye-ermenistan sınırı. keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. ben o bölgede sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" dedi.

papa franciscus, sultanahmet camii'nde dua etmesiyle ilgili olarak da "sultanahmet camii'ne ben turist olarak geldim diyemezdim. oradaki o muhteşemlikleri gördüm. müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduğunu. kuran'dan pasajlar okudu, meryem ana'dan bahsetti. o anda dua etmek istedim. müftü'ye dua edelim dedim. o da 'tamam' dedi. türkiye için, barış için, müftü için, herkes için dua ettim. özellikle de barış için dua etme ihtiyacı hissettim. 'tanrım bu savaşları bitirelim' dedim. samimi bir dua etme anıydı" ifadelerini kullandı.

'müslüman liderlerin işid'i kınaması harikulade olur'

arjantinli ruhani lider, işid'le ilgili bir soru üzerine cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'la yaptığı görüşme için "dünyadaki  siyasi, akademik, dini tüm müslüman liderlerin açıkça (işid'i) kınamalarının harikulade olacağını kendisine söyledim" dedi. papa, "müslümanların çoğunluğundan böyle bir açıklama gelirse çok yardımı dokunacaktır. hepimizin küresel bir kınamaya ihtiyacı var" dedi.

'müslümanlar rencide oluyor'

katolik lider şöyle devam etti: "bu eylemler sadece bu bölgede yapılmıyor. afrika'da da oluyor. bir nefret tepkisi olarak, sanki islam buymuş gibi. çok kızıyorum. rencide olan birçok müslüman 'bunlar bizden değil, kuran bir barış eseridir' diyor."

islamofobiye de tepki gösteren papa, "nasıl ki 'tüm hıristiyanlar kökten dinci' diyemiyorsak, 'tüm müslümanlar terörist' de diyemeyiz" dedi. papa, "kuran, barış kitabı. islam ve terörizm bir tutulamaz ama müslüman liderlerin de terörist saldırıları kınamasına ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

irak’a ziyaret

ruhani lider irak’a gitme isteğini hatırlatarak, "ama şu anda pek mümkün gözükmüyor. benim ziyaretim güvenlik sıkıntısı yaratabilir. ama bu hoşuma gider ve gitmek istiyorum" dedi.

ortodokslarla diyaloglarını bir yürüyüşe benzeten ve bunun sürdüğünü belirten papa franciscus, bütün teologların toplanıp anlaşmasını beklemek üzerine selef papa 6. paulus’un "o gün hiç gelmeyecek. hepsini bir adaya koymalıyız" şeklindeki şakasını anımsatarak, beraber yürüyüşlerine devam edip, beraber dua edip, beraber çalışmaları gerektiğini dile getirdi ve bunun uzun bir yürüyüş olduğunun altını çizdi.

papa, rus ortodoks kilisesi patriki ile görüşmek istediğini belirterek, "ona 'nerede istiyorsan orada buluşalım' dedim. ama şu anda ukrayna’da savaş söz konusu. birçok problemleri var. iki taraf da buluşmak istiyoruz" diye konuştu.

kaynak: aa, dha, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;