Latin Amerika

Paraguay'da İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü görevden alındı

Paraguay Devlet Başkanı Cartes, anayasa değişikliği protestolarında muhalefetteki Gerçek Radikal Liberal Parti liderinin öldürülmesinin ardından, İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü'nü görevden aldı.

Konular: Latin Amerika
[Fotoğraf: Reuters]

güney amerika ülkesi paraguay'da devlet başkanı horacio cartes, senato'ya sunulan ve devlet başkanının ikinci kez seçilmesini öngören anayasa değişikliği protestolarında, muhalefetteki gerçek radikal liberal parti lideri 25 yaşındaki rodrigo quintana'nın partisinin genel merkezinde vurularak öldürülmesi üzerine içişleri bakanı miguel tadeo rojas ve emniyet müdürü crispulo sotelo'yu görevden aldı.  

devlet başkanı cartes görevden alınmalar sonrası sosyal medya üzerinden verdiği mesajda, "ben öz eleştiri yapıyorum çünkü politikacılar olarak biz farklılıklarımızı diyalog ve barış içinde göstermeyi başaramadık. siviller ve polis memurlarının yaralanması beni üzdü" ifadelerini kullandı.

öte yandan gerçek radikal liberal parti genel merkezi'nin güvenlik kamerası görüntülerde, insanların "can havliyle" koridorda polisten kaçtıkları, kalabalığın arasındaki quintana'nın sırtından vurularak yere düştüğü, akabinde de silahlı bir polisin yüzü yere dönük yatan quintana'nın üzerine bastığının görüldüğü aktarıldı.   

quintana'yı öldürmekle suçlanan bir polis memurunun gözaltına alındığı belirtildi.

abd'nin asuncion büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, anayasada yapılacak herhangi bir değişikliğin "açık ve şeffaf" olarak demokratik kurum ve süreçlere saygılı şekilde yapılması gerektiği vurgulandı. açıklamada, ülkedeki tüm siyasi aktörlere hep beraber farklılıkların üstesinden gelme çağrısı yapıldı.

paraguay'da anayasa değişikliğini protesto eden göstericiler, cumartesi günü kongre binasını ateşe vermişti.

senatoya sunulan ve devlet başkanının ikinci kez seçilmesini öngören anayasa değişikliğinin, 45 senatörden 25'inin evet oyuyla kabul edilmesinin ardından başkent asuncion'da gösteriler başlamıştı. göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi gözaltına alınmış, polis ve göstericilerden yaralananlar olmuştu.

senato başkanı roberto acevedo, yasa değişikliğinin oylamaya sunulmasındaki süreçte senato kurallarının ihlâl edildiğini ve yüksek mahkeme'ye oylamanın iptali için itirazda bulunduğunu açıklamıştı.

paraguay'da devlet başkanının görev süresi 5 yıl. yasa değişikliği, devlet başkanı horacio cartes'in 2018'de düzenlenecek seçimde bir kez daha aday olmasının önünü açıyor. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;