Gülen örgütü soruşturmaları

'Paralel yapı' operasyonu başladı

Adana'da aralarında bir eski emniyet müdür yardımcısı ile istihbarat müdürünün de bulunduğu 8 polis gözaltına alındı. Gözaltılar yasadışı dinlemelerle ilgili soruşturma kapsamında.

Konular: Türkiye
8 Nisan'da dokuz polis memuru gözaltına alınmıştı. [AA]

adana polisi, sabah saatlerinde 17 aralık operasyonu sonrası görevden alınan 8 polis şefinin evine eşzamanlı baskınlar yaptı. 

al jazeera'nin edindiği bilgiye göre, aralarında terörden sorumlu eski adana emniyet müdür yardımcısı ismail bilgin ile istihbarat ve asayiş şubesi müdürlükleri yapmış ertuğrul yetkin'in de bulunduğu 8 polis şefi adana emniyet müdürlüğü'nde sorguya alındı. sağlık kontrolünden geçirilen biri emekli 8 polisin işlemlerine devam ediliyor.

polislerin evlerinde arama çalışmaları sürüyor.  

anadolu ajansı, operasyonun yasadışı dinlemelerle ilgili olduğu bilgisini verdi. ajansın haberine göre gazetelerde bu konuda çıkan haberlerin ihbar kabul edildi ve dinlenen bazı kişilerin şikâyetleri üzerine çalışma başlatıldı.

ismail bilgin, 17 aralık soruşturması öncesi, istihbarat şube müdürlüğü'nden sorumlu emniyet müdür yardımcısı'ydı. görevden alma kararları ile, önce sosyal hizmetlerden ve polisevi'nden sorumlu emniyet müdür yardımcılığı'na, ardından da, kemal serhatlı polis meslek yüksek okulu'na öğretmen müdür yardımcısı olarak atandı. 

ertuğrul yetkin ise, 17 aralık sonrası, istihbarat şube müdürlüğü'nden hassas noktaları koruma şube müdürlüğü'ne atanmıştı.

4 istihbaratçı talimatla ifade verecek

adana cumhuriyet savcılığı ankara talimat savcısı mustafa saylam’a, ankara’da dört istihbaratçı polisin ifadesinin alınması için talimat gönderdi.

talimat gereği mustafa saylam, dört istihbaratçıyı ifade çağırdı. önümüzdeki günlerde istihbaratçıların ifadeleri alınarak adana cumhuriyet savcılığı’na gönderilecek. soruşturma kapsamında ankara’da herhangi bir gözaltı kararı olmadığı öğrenildi.

bozdağ: olağanüstülük yok

adalet bakanı bekir bozdağ, ak parti grup toplantısı öncesi konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. bozdağ, "başbakan seçimden önce yaptığı konuşmalarda seçimden sonra cemaate yönelik bir operasyon başlatılacağını duyurmuştu. adana'da 8 polisin gözaltına alınması bununla mı alakalı?" sorusu üzerine "adli süreçler, süreci yürütenler tarafından neyle ilgiliyse ona göre zaten basına açıklamalar yapılır. şu anda türkiye'de değişik yerlerde suç isnatlarıyla alakalı savcılar kendilerine gelen ihbarlar, şikâyetler üzerine soruşturmalar yürütüyorlar. bunlar normal süreçlerdir, bir olağanüstülük yüklemenin anlamı yok" diye konuştu.

başbakan operasyon mesajı vermişti
17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından, emniyet genel müdürlüğü teşkilatında binlerce polisin görev yeri değiştirilmişti. polis içinde, gülen cemaati'ne bağlı kişilerin bulunduğu iddiası başbakan erdoğan tarafından da üstü kapalı mesajlarla dile getirilmişti. erdoğan'ın seçim mitinglerinde sık sık kullandığı 'inlerine gireceğiz' sözleri, 'paralel yapı' olarak nitelediği cemaat'e karşı operasyon başlatılacağı mesajı olarak yorumlanmıştı.  

adana tir aramalarıyla da gündemdeydi

adana'da güvenlik ve yargı teşkilatı, 19 ocak'ta suriye'ye giden milli istihbarat teşkilatı'na (mit) ait tir'ların aranması ile de gündeme gelmişti. savcının talimatı ile jandarma tarafından durdurulan tir'lar aranmak istenmiş, ankara'nın devreye girmesiyle aramaya izin verilmemişti.

başbakan erdoğan, tir'ların türkmenlere yardım taşıdığını belirterek, bu olayın da 'paralel yapının' organizasyonu olduğunu vurgulamış, savcıyı ihanetle suçlamıştı. kapatılan özel yetkili mahkemelerin savcıları ile bazı jandarma subayları başka görevlere ve illere atanmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa ve dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;