Kobani

Pentagon: Kobani'de durum hâlâ belirsiz

PYD'ye yapılan askeri yardımlar sonrası konuşan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Kobani'de durumun hâlâ belirsiz olduğunu söyledi. Kirby, Irak ve Suriye'de 8 Ağustos'tan bu yana süren operasyonların maliyetinin 424 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Kobani'de IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürerken koalisyona bağlı uçaklar da IŞİD'e yönelik bombardımana devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters]

kirby’e günlük basın brifinginde kobani’deki gelişmelere ilişkin sorular da yöneltildi. irak şam islam devleti'nin (işid) kobani'yi hâlâ tehdit ettiğini belirten kirby, örgütün kobani yakınlarındaki hedeflerine hava saldırılarının devam ettiğini hatırlattı. kirby, abd ordusunun işid hedeflerini vurmayı sürdürerek işid’le savaşan kürt güçlerine yardım ettiklerini belirterek kentte karmaşık ve çekişmeli bir atmosferin bulunduğunu kaydetti. 

"şehrin büyük bir bölümü kürt güçlerin kontrolünde bulunuyor" diyen kirby, kobani’de durum hâlâ belirsiz ve değişken olduğunu belirtti.

abd’nin pazar gecesi havadan bıraktığı yardımların işid’in eline geçtiğini iddia eden videoların internette yer almasıyla ilgili soru üzerine kirby, abd merkez kuvvetler komutanlığı’nın (centcom) ve pentagon’un videoları incelediğini kaydetti.

görüntülerin internette yeni yayımlandığını ve gerçekliğini araştırdıklarını dile getiren kirby, "analistlerin en hızlı şekilde görüntülerin gerçekliğini araştırmak için çalıştıklarını söyleyebilirim" diye konuştu.

kürt güçlere yardımların havadan bırakılmasının çok etkili bir yol olduğuna işaret eden kirby, abd güçlerinin de yardımların bu şekilde havadan iletilmesinde çok başarılı olduğunu söyledi. kirby, bu noktada daha önce sincar (şengal) dağları'nda, amirli’de insanı yardımları başarılı şekilde ulaştırdıklarını hatırlatarak, kobani’de de havadan 28 paketin bırakıldığını ve bunlardan bir tanesinin işid’in kontrolündeki sahaya düştüğünü anlattı. kirby, centcom’un da dün yaptığı açıklamada işid’in bölgesine düşen paketin vurulduğunun belirtildiğini kaydetti.

operasyonların maliyeti 424 milyon dolar

kirby, bir soru üzerine de 8 ağustos’tan bu yana işid hedeflerine yönelik irak ve suriye’de devam eden operasyonların yaklaşık 424 milyon dolara mal olduğunu kaydetti..

kirby, "operasyonların maliyeti günlük 7,6 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. 8 ağustos’tan, kinetik operasyonların başlangıcından itibaren yaklaşık 424 milyon dolar" ifadesini kullandı.

kirby, irak ve suriye operasyonlarında sağlanan ilerlemenin yavaş olduğunu ve bir dönüm noktasına ne zaman ulaşabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu dile getirdi. 

işid'in suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kasabası kobani'ye yönelik saldırıları 16 eylül'de başladı. bir süredir abd öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan kobani ve çevresindeki işid hedeflerini vuruyor. 

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;