Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Peşmerge gece Kobani'ye doğru yola çıkıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişlerinde bir sorun olmadığını, Kobani'ye asker göndermesi gündemde olan ÖSO ile PYD'nin de anlaştığını söyledi. İlk peşmerge grubu Erbil saatiyle gece yarısı Kobani'ye gitmek üzere uçakla Türkiye'ye gelecek.

Söz konusu operasyon, Irak ordusu, Şii milisler ve peşmergenin IŞİD’e karşı şu ana kadar düzenlediği en büyük operasyon oldu. [Fotoğraf: Al Jazeera-İlker Taş]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "peşmerge güçlerinin türkiye'den kobani'ye geçişi konusunda şu anda siyasi olarak bir sorun yok" diye konuştu, geçişlerin her an olabileceğini söyledi.

al jazeera türk'e konuşan peşmerge bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de, kobani'ye gidecek ilk peşmerge grubunun tsi ile saat 00.00'de uçakla yola çıkacağını belirtti. yetkili, diğer peşmerge gruplarının kara yoluyla gideceğini söyledi.

çavuşoğlu: pyd ile öso mutabakat sağladı

dışişleri bakanı çavuşoğlu, öso'nun kobani'ye geçiş konusunda pyd ile mutabakat sağladığını ifade etti. "bu konuda da bir sıkıntımız yok" diyen çavuşoğlu, "türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır" diye konuştu.

'hem havadan hem karadan'

bu arada peşmerge bakanlığı basın sözcüsü helgurt hikmet anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, "kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzâkere edildi. ancak peşmerge iki yoldan da gidecek. hem havadan hem de karadan" dedi.

hikmet, "peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. gidiş için teknik aksaklıklar vardı. şu an itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. en kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu.

hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. içinde koalisyon güçleri tarafından kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı.

peşmerge'nin, kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan hikmet, "peşmerge'nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. peşmerge, kobani'de işid'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu.

"türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen hikmet, şunları kaydetti:

"onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. türkiye, peşmerge'nin, kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

anadolu ajansı'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre iki yolun tercih edilmesi durumunda ağır silahlar karadan, peşmerge ise uçakla erbil'den şanlıurfa'ya giderek, oradan kobani'ye geçecek.

 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;